Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Σελήνη , αθόρυβη θεά, φέγγε γλυκά και λάμπε


Εσκυψε να δει καλυτερα...
-----------------------------------------
Ηρθε σιγαλα ,δεν ηξερε απο που.Απο τη ψιλη αμμο που πατουσε η απο μεσα της.Εμεινε ακινητη να το αφουγκραζεται,τα μελη της χαλαρωσαν,πρωτα τα χερια της ατονισαν και κρεμαστηκαν σαν αδυναμα κλαρια ιτιας στα πλευρα της.Οι μυς της λυθηκαν και σωριαστηκε αργα κατα γης,βρεθηκε να κοιταει την αμμο ,τα ολοξανθα μαλλια της απλωθηκαν ανημπορα να τη προστατευσουν,λιποθυμισαν πανω της.
Μετα ηρθε ο πονος.Ξεκινησε σαν ενα πιασιμο στο στερνο της σαν ενα χερι να αρπαζε το στηθος της και να το πατουσε ολο και περισσοτερο εμποδιζοντας την ν'ανασανει.Ενοιωσε τα ακροδαχτυλα της να γινονται μελανα,τις φλεβες της να ζωγραφιζονται πανω στη παλευκη επιδερμιδα της.Τα ματια της γεμισαν δακρυα,"λιγο αερα,αερα,λιγο αερα μονο θελω " προλαβε να ψιθυρισει.
"Χανομαι" σκεφτηκε.
"Φευγω".
Το εδιωξαν οι φωνες.
Ξεμυτισαν σαν παμπαλαιο ενρινο ανατολιτικο μοιρολο'ι.Μια αναλαφρη αχλυ ,χωρις υπαρξη ανεβηκε αναερα απο τη θαλασσα,εφτασε στο ανοιγμα ,ρουφηξε φως και μετα στροβιλιστηκε ανησυχη πανω της.Δινες σχηματιστηκαν που τη πλησιαζαν φοβισμενες,παιρνοντας δυναμη η μια απο την αλλη.Μετα,τρομαγμενες θαρρεις απο την αποκοτια τους τραβιοντουσαν προς τα πισω και σιγοψιθυριζαν μεταξυ τους.Οι πιο τολμηρες ξανασκυβαν αγγιζοντας και αναδευοντας τα μαλλια της.Μεχρι που ολες μαζι αρχισαν τη παναρχαια ωδη,το Πρωτο Ξορκι
Migan asbet rafighe rooze jange
Mo migooyom azoo behtar tofange
Svaare bi tofang ghodrat nadaare
Svaar vaghti tofang daare svaare


Τα βλεφαρα της τρεμοπαιξαν.Ξαναρχισε να κυλαει μεσα της.Η καρδια ,βαθεια μεσα στο εφηβικο στηθος ,εσπρωχνε πια με παθος ,αιμα,μεχρι και τα εσχατα του κορμιου της.
Ανακαθησε σαστισμενη.Απλωσε τα χερια της μπροστα της και τα κοιτουσε σαν ξενα,ανασαλεψε τη πλουσια κομη της αφηνοντας την να γεμισει τις παλαμες της με το βαρος της.Το δερμα της επαιρνε πια το λευκο της Πατριδας,απολυτο λευκο,διαφανο και πηχτο μαζι,τα μαλλια της καταξανθα,πιο ξανθα απο ποτε ,η λαμψη της Spica αντιφεγγιζε πανω τους.
Οι φωνες συνεχιζαν...
Tofange daste noghream raa forookhtam
Baraaye del ghabaaye terme dookhtam
Ferestaadom baraayom pas ferestaad
Tofange daste noghream daad-o-bidaad

Ανασηκωθηκε.
Οι μνημες ξαναγυριζαν αλλα αυτη τη φορα οχι μονες τους.Σερναν μαζι τους ολη τη φωνη και τη λαχταρα της ρατσας της.Το προσωπο της φωτισε ενα χαμογελο πιο παλιο απο την αμμο που πατουσε,πιο σοφο απο τους βραχους και τη θαλασσα γυρω της ,αρχαιοτερο απο τον αερα που γεμιζε τα αχορταγα πνεμονια της.
Yahee allee
Yahee allee
Allee iih
σιγοψιθυρισε
Τα χερια της ανοιξαν σαν φτερα παγωνιου
De haye allee
Τα δαχτυλα της πεταρισαν παιζοντας και χαιδευοντας απαλα τον αερα που τα περιτριγυριζε σαν να προσπαθουσαν να γνωριστουν μαζι του.
Rayleme yahee
Το δεξι της ποδι πατησε βαθεια ,τα δαχτυλα της ανοιξαν αφηνοντας την αμμο να χωθει αναμεσα τους,ζητωντας της οσο στηριξη μπορουσε να της προσφερει.
Ahamra yahee
To αριστερο ,με τη κινηση του ερωδιου ,διπλωθηκε πανω στο γονατο.Η σπονδυλικη της στηλη κυρτωσε μεχρι που εγινε μια αιωνια γαλαξιακη σπειρα,αδιαφορη για τη ζωη και το θανατο.Της ηταν αγνωστα,θα υπηρχε και μετα απ'αυτα.
Ιiih allee haye
Χορος για το ΠρωτοΞορκι...
Ευτυχισμενες οι Δινες τη πλησιασαν,παλιες φιλεναδες,τις αναγνωρισε,θα χορευαν μαζι της...
-
Εγχορδες φωνες αναβλυσαν.
Ιδιο μοτιβο,διαφορετικες οκταβες,οι Δινες μαζευτηκαν γυρω της τρισευτυχισμενες ,το ενα ποδι βαθεια στο χωμα το αλλο λυγισμενο και στον αερα ,επιτελους, ξανα μαζι ,τα χερια φτερουγισαν, κατεβηκαν,
πεταξε προς την επομενη πετρα,
allee astart
allee dite
cantara


Cantara
Ο χορος της Πατριδας
The spirit dance

Πηδουσε ολο και πιο γρηγορα απο βραχο σε βραχο
μεχρι που εγινε μια φωτεινη αχτιδα
Toumiha ilios almi oe
και η σπηλια ελαμψε
Oya la alm cantara
Ane ne e de hieto


Πετουσε πια

Oyiheo allee
Allee Oyiheo

--

2 σχόλια: