Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

SERGEI VLADIMIR ILYUSHIN, JR.


Στις 12 Απριλιου του 1961 η Σοβιετικη ενωση ανακοινωσε οτι εθεσε επιτυχως σε τροχια τον τχη Yuri Gagarin γεγονος που προκαλεσε παγκοσμια αισθηση για τη τεχνολογικη πρωτοπορια που ειχε επιτευχθει.
Ο Gagarin ξεκινησε αμεσως παγκοσμια περιοδεια κατι που ενισχυσε τη φημη του για να φτασει τελικα μεχρι την αποθεωση του.Το ονομα του δοθηκε σε μουσεια ,πλατειες ,δρομους,στρατιωτικες ακαδημιες κ.λ.π.
Αλλα ο Sergei Vladimir Ilyushin, Jr., ηξερε καλα οτι σιγουρα ο Gagarin δεν ηταν ο πρωτος ανθρωπος που πηγε στο διαστημα αλλα ο πρωτος που πηγε κι επεστρεψε σωος!!
Ο Iliushin ηταν ενας απο τους πλεον δημοφιλεις και εμπειρους πιλοτους δοκιμων με πολλα ρεκορ υψους και ταχυτητας στα επιτευγματα του.Ηταν κατα καποιο τροπο ο Chuck Yeager της ΕΣΣΔ.Ο Chuck Yeager ηταν ο αμερικανος πιλοτος που εσπασε πρωτος το φραγμα του ηχου.
Αν και γεννημενος... risk-taker(!) δεν ειχε σε ιδιαιτερη εκτιμηση τις διαστημικες πτησεις διοτι τις θεωρουσε ως πληρως κατευθυνομενες απο το εδαφος ,ως εκ τουτου του ηταν αδιαφορες!
Η γνωμη του αλλαξε αρδην με τη συμμετοχη του σε ειδικο προγραμμα πιλοτων για εκπαιδευση σε θεματα διαστημικων πτησεων.
Στις 7 Απριλιου 1961 και σε συνθηκες απολυτης μυστικοτητας ο Iliushin τεθηκε σε τροχια!Μετα απο τρεις περιφορες ομως απωλεσε την επαφη του με το κεντρο ελεγχου .Κατα τη δε διαρκεια της επανεισοδου του εχασε τις αισθησεις του και απετυχε να εκτιναχθει με το αλεξιπτωτο.
Ετσι προσγειωθηκε ανωμαλα και τραυματιστηκε σοβαρα!!!
Οπως ηταν φυσικο το ολο συμβαν διερευσε στη Δυση γεγονος που προκαλεσε την αμεση αντιδραση της ΕΣΣΔ η οποια και αρνηθηκε πληρως το σχετικο εγχειρημα.Ο ατυχος πιλοτος "φυγαδευτηκε" σε νοσοκομειο στη Κινα οπου και παρεμεινε για ενα χρονο περιπου εως οτου αναλαβει πληρως.
Το 1999 ο Iliushin ζουσε στη Μοσχα ,υπευθυνος της εκπαιδευσης πιλοτων δοκιμων.Λιγα μολις χρονια πριν η ιστορια ειχε ηδη κοινοποιηθει αλλα για ολο τον κοσμο ο πρωτος ανθρωπος στο διαστημα ηταν αλλος....

4 σχόλια:

  1. Αν σχολιάσω θα πάρει και πολιτικές προεκτάσεις το όλο θέμα, οπότε λεω να το αφήσω (προς το παρόν έτσι???)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασίλη όλη η ιστορία είναι μια συνωμοσιολογική μούφα μην την επαναλαμβάνεις αβίαστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί? δεν μπορείς να δεχτείς ότι ο γνωστος υπ'αριθμ.2 νταβατζής, η ΕΣΣΔ, έκανε μία εντελώς αψυχολόγητη παπαριά ακόμη??? Σαν τις κρυψινοπαπαριές του επίσης γνωστού υπ,αριθμ 1 νταβατζη, των Ηπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τις δε καραμέλες της συνομωσιολογίας, του Λιακο και της "γραφουν τον πόνο τους οι πιτσιρικάδες" Wikiκ.λ.π. να τις φτύσουν όσοι τις μασουλάνε.Γιατί εμείς δε μασήσαμε καν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή