Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Laika, μιά σκυλίτσα στο διάστημα


Η σκυλιτσα με το ονομα Λάικα ηταν το πρωτο ζωντανο πλασμα σε τροχια γυρω απο τη Γη.Θα μου πειτε βεβαια οτι πιθανως καποια βακτηριδια να ειχαν ηδη τεθει σε τροχια συμμετεχοντας αθελά τους στην κουρσα επιδειξης στην οποια ειχαν επιδοθει τα δυο βουβαλια,αλλα ακομη κι ετσι να ειναι να ειστε σιγουροι οτι και η σκυλιτσα εξισου... αθελά της συμμετειχε!
Κατι μου θυμιζει το γνωστο ανεκδοτο :"χρειαζομαι εναν εθελοντη,μπραααβο παιδι μου Καραμητρο ,μολις προσεφερθης!"
Η Λάικα λοιπον δεν εζησε τοσο οσο οι ιθυνοντες αφησαν τον κοσμο να πιστευει,ζωντας μια ολοκληρη εβδομαδα και κατοπιν τελειωνοντας χωρις πονους.Τουναντιον χαθηκε απο κριση πανικου και αναπτυξη υψηλης θερμοκρασιας ,λιγες ωρες αφοτου ξεκινησε η αποστολη...

Το νεο αυτο στοιχειο παρουσιαστηκε στο World Space Congress απο τον Dimitri Malashenkov του Ινστιτουτου για βιολογικα προβληματα στη Μοσχα.
Η Λαικα ηταν δεμενη μεσα στη καμπινα για να μην περιστρεφεται,η τροφη της ηταν σε μορφη gel ,υπηρχε συσκευη απορροφησης του διοξειδιου του ανθρακα,παροχεας οξυγονου αλλα και ... ανεμιστηρας ο οποιος υποτιθεται οτι θα τη προστατευε απο την αποτομη ανοδο της θερμοκρασιας.
Τρια σκυλια ειχαν "εκπαιδευθει" και συμμετειχαν στο σχεδιο αυτο:η Albina,η Laika και η Mushka.
Η Albina ηταν αναπληρωματικο μελος σε περιπτωση που κατι πηγαινε στραβα με τη Λάικα.Η Mushka ελαβε μερος σε ολους τους σχετικους ελεγχους εξοπλισμου και συστηματων υποστηριξης ζωης.Παντως ειχε ηδη παρατηρηθει κατα τη διαρκεια δοκιμων οτι οι παλμοι της καρδιας της ανεβαιναν υπερβολικα.
Τελικα το ιπταμενο φερετρο καηκε κατα την εισοδο του στην ατμοσφαιρα της Γης στις 4 Απριλιου του 1958 αφου συμπληρωσε 2570 περιστροφες γυρω απο τη Γη...