Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΑΥΓΗ


ΑΥΓΗ
Η Αυγή ηταν ενας ησυχος πλανητης που εμοιαζε πολύ με τους υπολοιπους δεκαεπτα πλανητες που γυριζαν ευτυχισμενοι γυρω απο τον Ηλιο τους.
Oι κατοικοί του ειχαν προ πολλού ξεπερασει τις τοπικιστικές αντιληψεις, ειχαν προ πολλού ξεπερασει τις διαμαχες τις σφαγες και τις αιματοχυσιες.
Οτι εμεινε ηταν η αναμνηση των ηρωων μαζι με τη φρικη και τη δυσωδια που αποπνεει ο πόλεμος.
Ετσι μπορεσαν να προχωρησουν,να αφοσιωθουν στα εργα της ειρήνης ,να βαδισουν προς αυτό που πίστευαν οτι θα ήταν το πεπρωμένο τους.
Σταματησαν να παραγουν όπλα της καταστροφης και να δαπανουν ολη τους την ενεργεια στην αλληλοεξοντωση.
Οι ενεργειακοί ποροι περίσσευαν πια κι ετσι στραφηκαν σε δυο πραγματα,τη παιδεια και τη διασκεδαση.
Ποτε άλλοτε οι επιστημες δεν ανθισαν τοσο έντονα, ποτέ άλλοτε ο πλανητης δε ηταν τοσο χαρουμενος!

ΑΣΧΗΜΑ ΝΕΑ
Κανείς δε πίστευε οτι μπορουσε να συμβεί κατι τετοιο και όμως έγινε. Με τοσα μάτια στραμμένα στον ουρανό κι όμως τους ξεφυγε. Οι μετεωριτες χτυπησαν αγρια τους δυο εξωτερικους πλανητες διαλύοντας τα παντα στο βιαιο δρομο τους. Οι τελευταιες δραματικές φωνες εσβησαν απο το συννεφο της σκονης που εριξε γρηγορα τη θερμοκρασια δεκαδες βαθμους κατω απο το μηδεν. Η Λήθυς και η Ανατολή σκεπάστηκαν απο πάγους που θα κρατουσαν εκατονταδες χρονια.
Στο Κέντρο της Αυγης η ενταση ηταν φοβερή. Οι συζητησεις και τα συμβουλια εδιναν κι επαιρναν. Ο κοσμος αυτοπειθαρχημενος μετα τοσους αιωνες καλλιέργειας και αναπτυξης παρακολουθουσε οσο πιο ήρεμος γινοταν. Κάθε προταση εξεταζοταν προσεχτικα. Προωθουταν ή απορριπτονταν. Η αποφαση δεν αργησε να παρθει. "Nα σωσουμε τα παιδιά" Ναι, αλλά θα φτασει η Κιβωτός???

ΚΙΒΩΤΟΣ
Θα μπορουσε να χαρακτηρισθει πλωτη πολιτεια! Το καμαρι του εμπορικου στολου ηταν ισως μια εκφραση της ματαιοδοξιας που επετρεψαν οι Αυγίτες στους εαυτους τους. Πολλοί γκρινιαξαν για την κατασκευή της και ακομα περισσοτεροι για το κοστος των εγκαταστασεων υποδοχής. Το ισχυρο βαρυτικο πεδιο που δημιουργουσε η Κιβωτός κατα τη προσεγγιση, εκανε τα πραγματα πολύ δυσκολα και εκτοξευσε το κοστος στα υψη. Ολοι ομως ηξεραν κατι. Η Κιβωτος εκτος απο το μεγαλυτερο ήταν και το πιο γρηγορο σκαφος που ειχε κατασκευαστεί. Αν καποιος μπορουσε να κάνει το Υπεραλμα αυτός ήταν η Κιβωτός.

ΠΑΙΔΙΑ
Επτα εκατομμυρια παιδια μαζευτηκαν απο ολο το πλανητη. Τα εβλεπες να στεκουν αμιλητα με αγριεμένα ματια. Τα μεγαλυτερα κρατουσαν τα μικροτερα σφιχτα απο το χερι. Αν μπορουσε να ειναι για κατι περηφανη η Αυγη ηταν γι'αυτη ακριβως τη γιγαντιαια επιχειρηση. Οχτακοσιες χιλιαδες Γονεις θα τα συντρόφευαν. Ειχαν επιλεγει οι καλυτεροι. Τα κριτηρια περα απο την πληρη καλυψη σε καθε ειδος γνωσης ηταν η εφευρετικοτητα, η αυτοπεποιθηση και η ικανοτητα προσαρμογης. Επρεπε να βιαστουν όμως...

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
Το σκαφος, αν μπορουσε να το πεις ετσι, ανυψωθηκε μερικα εκατοστα πανω απο το εδαφος. Θα εφευγε σιγα-σιγα προς τα πάνω για να μη κινδυνευσουν τα παιδια. Στο εσωτερικό του το πολυβουο μελισσι αρχισε να αναδευεται. Η παιδική αισιοδοξια εδωσε τη θεση της στον φοβο και το χαμογελο τη θεση του στο βουρκωμενο ματι. Οι κινητηρες βουρβουρισαν σαν να καναν για πρωτη φορα μια αξιόλογη επιδειξη της δύναμής τους. Οι οδηγιες παντως ηταν σαφεις . "Οταν ερθει η ωρα θα ειστε ολοι ασφαλισμενοι στις θεσεις σας". Η ωρα δεν αργησε να ερθει. Η Αυγη δεν διακρινοταν πια παρα μονο με τα καλυτερα οργανα. Οι κινητηρες ουρλιαξαν αγριεμενοι, ο ήχος ταξιδεψε με τριακοσια σαραντα μετρα το δευτερολεπτο για να χτυπησει τα απεναντι τοιχωματα του σκαφους δεκαπεντε δευτερολεπτα μετα και γυρισε απελπισμενος προς τα πισω προσπαθωντας να βρει διεξοδο. Υπεραλμα.

ΘΑΝΑΤΟΣ
Η αποφαση πάρθηκε σιωπηλα. Εχοντας χασει τα παιδιά της η Αυγη δεν ειχε λογο να ζει. Ολοι ηταν συφωνοι σε ενα πραγμα : Η Αυγη γεννηθηκε απο φωτια, στη φωτια θα τελειωνε. Ειχαν στειλει τους πρεσβευτες τους. Εμενε να καθορισουν τον θανατό τους... Οταν σημανε η στιγμη εκατονταδες τοννοι ουρανιο χυμηξαν να συναντησουν το ταιρι τους. Ολος ο πλανητης εγινε μια πυρινη μπαλα που ακτινοβολησε για λιγο.

ΝΕΑ ΖΩΗ
Ο ηλιος πλησιαζε ολο και πιο γρηγορα. Οι αναφορες ηταν πεντακαθαρες. "Ο τριτος κατα σειρα πλανητης πληρει ολες τις προυποθεσεις. Μοιαζει και τοσο με τον δικο μας. Εχει αναπτυξει ζωη.Ακομη καλύτερα.Φυσικο περιβαλλον που ουτε στα πιο αισιόδοξα ονειρά μας δε περιμέναμε"

---------------------------------------------------------------

Τα χρονια και οι αιωνες περναγαν. Ο νεος πλανητης εγραφε κι αυτός τη δικιά του ιστορια. Σαν τις ιστοριες που λέγαν στην αρχη οι γεροντοτεροι. Και καναν τα πιτσιρικια να κοιταζουν ψηλα. Σε κάποιο συγκεκριμμένο σημειο, μια εποχη του ετους. Σιγα σιγα το σημειο ξεχαστηκε. Μια ανικητη φυλετικη μνήμη όμως εκανε πολλούς, τις νυχτες που ο ουρανος ηταν καθαρός να στρεφουν τα ματια τους προς τον ουρανο. Διχως να το ξερουν ψαχνανε για το σημειο αυτό.......

4 σχόλια:

  1. Το διάβασα για δεύτερη φορά.Τελειώνοντας νοιώθω εκείνο το περιεργο συναίσθημα, οπως μετα απο πολύωρη αστροπαρατηρηση... να ταξιδευω στο διαστημα να βρω τις ριζες μου.. Βασιλη να εισαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Αυγή γράφτηκε κάποτε, με πολύ αγάπη για όσους θα την διάβαζαν.Μόνο που δεν το καταλάβανε αυτό, οι περισσότεροι τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έχω ξαναγράψει και στο astroforum, όποτε ΔΙΑΒΑΖΩ την ΑΥΓΗ με διακατέχουν πάντα τα ίδια συναισθήματα: ανάτασης, αγαλίασης, απορίας, συγκίνησης, αναζήτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή