Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Ταξινόμηση γαλαξιών κατά HUBBLE

Ο μεγαλος αριθμος των γαλαξιων που υπαρχουν στο Συμπαν δεν αποθαρρυνε τους επιστημονες στη προσπαθεια τους να τους ταξινομησουν αναλογα με τον μορφολογικο τυπο στον οποιο ανηκουν.
Οι γαλαξιες λοιπον κατατασσονται σε τεσσερεις βασικες κατηγοριες:

1)Ελλειπτικοι γαλαξιες
Οι πιο διαδεδομενοι αλλα και οι μεγαλυτεροι σε μεγεθος.Αναλογα με την ελλειπτικοτητα τους διακρινονται σε οκτω τυπους, συνοδευομενοι απο τους αριθμητικους δεικτες 0 εως 7.Αξιζει να σημειωθει το γεγονος οτι δεν παρουσιαζονται ως ελλειπτικοι λογω της θεσης τους στο ουρανιο στερεωμα (προβολη στο επιπεδο του ουρανου) μιας και προσφατα(?) διαπιστωθηκε η υπαρξη τριαξονικης ελλειψοειδους δομης (ο.κ. εχουν τρεις ανισους αξονες!)
Αναλογα με τη μαζα τους διακρινονται σε νανους ή γιγαντες ελλειπτικους.
Ο γαλαξιας Μ87 που ακολουθει ειναι ενας χαρακτηριστικος Ε0.
Προσεξτε ποσο προσεγγιζει την κυκλικη δομη...
Ο NGC 4472 ειναι τυπου Ε1.
Ο NGC 221 ειναι Ε2.Η ελλειψη σταδιακα καθισταται προφανης.

2)Σπειροειδεις τυπου S
Aσυζητητι εντυπωσιακοι!!!
Ενας λαμπρος πυρηνας και δυο ομοεπιπεδες, αντιδιαμετρικες και συμμετρικες σπειρες συμπληρωνουν ενα απο τα ομορφοτερα θεαματα των δυτων του βαθεος ουρανου.
Ακολουθουνται απο τους δεικτες a-b-c-d, με τους τελευταιους να εχουν αμυδρους πυρηνες και πολυ ανοικτες σπειρες.
Προσεξτε τον πανεμορφο NGC 628.

3)Ραβδωτοι σπειροειδεις τυπου SB
Αποτελουν το 1/3 περιπου των σπειροειδων γαλαξιων.Εδω, οι σπειρες δεν ξεκινουν εφαπτομενικα απο τον πυρηνα αλλα απο τα ακρα μιας κεντρικης ραβδου, εξ ου και η ονομασια τους.
Οι spirals barred ακολουθουνται απο τα γραμματα a-b-c καθως και απο τα s-r αναλογα με το αν υπερισχυει η σπειροειδης(spiral) ή η δακτυλιοειδης(ring) δομη.


4)Ανωμαλοι(irr)
Ενα μικρο ποσοστο(3%) δεν εμφανιζει καποια συγκεκριμενη δομη.
Διακρινονται σε τυπου I με σχετικα ευδιακριτους αστερες και σε τυπου II οι οποιοι περιεχουν ζωνες σκονης που καθιστουν δυσκολη την παρατηρηση μεμονωμενων αστερων.
Θαυμαστε τωρα τα Μαγγελανικα νεφη...