Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Ζύγισμα τηλεσκοπίου


The original version
Ιδου πώς ζυγιζεται τρισδιαστατα ενα συστημα με επαυξημενο φεροντα εξοπλισμο!
1)Ζυγιζουμε τα αντιβαρα.
Κλειδωνουμε τον Dec αξονα,"λυνουμε" τον R.A. και μεταφερουμε τα αντιβαρα ετσι ωστε το συστημα να ισορροπει.Ο προσανατολισμος των σωληνων δεν ειναι κατι κρισιμο μιας και η βαση διαβαζει ζυγισμα κατα Χ και θεωρει τους σωληνες ως σημειακες μαζες.
Το σωστο ειναι να ειναι ολα τα αντιβαρα οσο πιο κοντα γινεται στη βαση,ωστε να ελαχιστοποιειται η ροπη αδρανειας του συστηματος.Εγω δεν το ακολουθησα αυτο
γιατι εχω προσημειωσει θεσεις για τη τοποθετηση και αλλων εξαρτηματων...
2)Ζυγισμα κατα μηκος ή αν προτιματε , κατα Ψ
Κλειδωνουμε τον R.A. στη θεση της προηγουμενης ρυθμισης και στρεφουμε τους σωληνες στην οριζοντια θεση.Μετακινουμε το ολο συστημα ή καποιον απο αυτους μπροστα-πισω μεχρις οτου επιτυχουμε ισορροπια.Καλο θα ειναι να εχουμε αφαιρεσει τα προστατευτικα καπακια απο τους σωληνες -κατι που πρεπει να κανουμε εξ'αρχης- και να εχουμε τοποθετησει τον φωτογραφικο εξοπλισμο μας ακριβως στις θεσεις που καταλαμβανει οταν φωτογραφιζουμε.

γ)Ζυγισμα κατα... z
Mε κλειδωμενο τον R.A. αξονα φερουμε το συστημα σε κατακορυφη θεση και μετακινουμε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ αριστερα-δεξια μεχρις οτου ισορροπησει τελεια.
Καλο θα εναι καποιος ... ετοιμοπολεμος φιλος να ειναι μαζι μας -τη πρωτη φορα τουλαχιστον- μην τυχον και οι σωληνες αποφασισουν αιφνης να αυτονομηθουν ακολουθωντας το χαρουμενο ταξιδι τους προς το πατωμα.
-------------------------------------------------------------------
Τα δυο τελευταια βηματα θα επαναληφθουν μια ακομη φορα (τουλαχιστον...)