Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Καλημέρα ΣΥΜΠΑΝ

Οι αριθμοι γεννηθηκαν κατα τη προσπαθεια του ανθρωπου να κατανοησει και να διαχειριστει μεγεθη τα οποια παρουσιαζουν δυναμικο ευρος τιμων που θα τρομαζε και τον πλεον αισιοδοξο και προικισμενο παρατηρητη.
Εκατο αστρονομικες μοναδες!!!
Εκατο φορες η αποσταση Ηλιου-Γης!!!
Η αποστολη Voyager λεει καλημερα στο Συμπαν.
Το πιο απομακρυσμενο αντικειμενο απο τον πλανητη μας που αποτελει δικο μας κατασκευασμα.
Τριαντα χρονια ταξιδι, δωδεκα μηνες τον χρονο,τριαντα μερες καθε μηνα, 24 ωρες τη μερα.Εκει μακρυα, στις γειτονιες του Πλουτωνα, ο Ηλιος δεν ειναι παρα ενα φωτεινο σημαδι.Εκει οπου βασιλευει ο Αδης, η ηλιακη ενεργεια παυει πλεον να αποτελει επιλογη.Και το διαστημοπλοιο μας εχει εναποθεσει τις ελπιδες του για ενεργεια στους radioisotope thermoelectric generators.Μια μικρη πτωση εχει παρατηρηθει , μονο 315 και 320watt απο τα αρχικα προβλεπομενα 400+ ειναι πλεον διαθεσιμα αλλα οι επιστημονες αισιοδοξουν, "ο πρεσβευτης μας θα τα καταφερει!"

Ριξτε μια ματια στον εξοπλισμο που φερουν τα διδυμακια!!!
Mην ξεχνατε οτι προκειται για τεχνολογια τριακονταετιας!!!

Η ιδια η προσπαθεια αποτελει κατι πρωτογνωρο, η ιδια ειναι η κινηση θυμιζει τον ναυαγο σ'ερημονησι που ριχνει το μπουκαλι με το μηνυμα στον απεραντο ωκεανο.
Τελικα μερικα πραγματα δεν αλλαζουν ποτε.Ενα πιο σοφιστικε μπουκαλι, με την ιστορια της υπαρξης μας γραμμενη πανω σ'ενα χρυσο δισκο, να τί ειναι ο (οι) Voyager.Μονο που αυτη τη φορα θα κολυμπησει στην συμπαντικη απεραντοσυνη.
Ο Carl Sagan του Cornell University, θα αφησει το ονομα του συνδεμενο με τη προσπαθεια του ειδους να βρει τα ξαδερφακια του , αν υπαρχουν.
Ενας χαλκινος δισκος 12 ιντσων, επιχρυσωθηκε ετσι ωστε τα μυστηρια συμβολα που περιγραφουν την υπαρξη ενος ειδους στον τριτο κατα σειρα πλανητη ενος μακρινου αστρου, να παραμεινουν αναλλοιωτα συν τω χρονω.
115 φωτογραφιες, ηχοι απο την φυση, απο την βροχη, απο ζωα και πουλια,μουσικες επιλογες απο διαφορες κουλτουρες,χαιρετισματα απο 55γλωσσες, ζωντανες ή "νεκρες", καθως και προσεχτικα γραμμενα μηνυματα απο τον τοτε προεδρο των ΗΠΑ, Jimmy Carter και απο τον γ.γ. του ΟΗΕ Kurt Waldheim ετσι ωστε ενας νοημων και σχετικα προηγμενος πολιτισμος να μπορεσει να καταλαβει... αγγλικα, ειναι μερικα απο τα περιεχομενα του δισκου.
Ουτοπια, παιχνιδι με τις πιθανοτητες, ο "κυκλος των χαμενων ποιητων" ατενιζει τον Κοσμο???
Οι δημιουργοι του ειναι αισιοδοξοι.
Κι εμενα δεν μου πεφτει λογος να τους κρινω, δεν ειμαι αξιος να ημουνα εκει.
Οποιος πιστευει οτι περικλειει στον εγκεφαλο του το απαυγασμα της ανθρωπινης σοφιας και γνωσης, μπορει να το πραξει.

Διαβαστε περισσοτερα για τον χρυσο δισκο!!!.
Ο τροπος τον οποιο εχουν επιλεξει οι κατασκευαστες του προκειμενου να συμπεριλαβουν τοσες πολλες πληροφοριες σε τοσο λιγο χωρο, μου θυμιζει το ξυραφι του Οκαμ.Τελικα το απλουστερο ειναι και το καλυτερο!
Μαθηματικα, φυσικη,αστρονομια,βιολογια,βιοχημεια,αθλητισμος,ερευνα,ανθρωπινες δραστηριοτητες, φιλοι θα πρεπει να το δειτε για να καταλαβετε τί εννοω!!!
Ενας δισκος πλημμυρισμενος απο μουσικη.
Bach, Mozart,Stravinsky,Beethoven, ethnic ακουσματα αλλα και Louis Armstrong και Chuck Berry,τραγουδια του γαμου απο το Περου, σοπρανο να κελαηδανε, ολα μα ολα υπαρχουν εδω μεσα!!!
"Καλημερα Κοσμε"
Απο την παναρχαια Ακκαδικη διαλεκτο μεχρι τα κινεζικα των Μανδαρινων
απο τη λεπτεπιλεπτη γλωσσα των κατοικων της Πολης του Φωτος μεχρι τα τραχεια και κοφτα γιαπωνεζικα, απο τη γλωσσα αυτων που απο μικροι μαθαιναν δυο πραγματα "να ιππευουν και να λενε την αληθεια", απο τη γλωσσα του Χριστου
μεχρι τα καλεσματα των μακρυνων σε μας βοσκων των λαμα, απο τη γλωσσα της καυτης Αφρικης μεχρι αυτη της παγωμενης Βορειας χωρας, ειναι ολες εδω!!!
Aρχαια ελληνικα με ερασμιακη προφορα, ταξιδευουν ηδη εκει που ακομη δεν πατησε ανθρωπου ποδι.
Η φοβερη ιαχη ενος Fantom που σκιζει τον αερα, η επιδειξη δυναμης απο τη φυση με την εκρηξη ενος ηφαιστειου να μας θυμιζει την ασημαντοτητα μας, το γεματο απειλη γαυγισμα του αγριου σκυλου,το ειρηνικο οσο και καθησυχαστικο περασμα ενος τραινου να σημαδευει τα εργα της ειρηνης μεσα στο βουητο του και περα απο ολα αυτα το γλυκυτατο φιλι μιας μητερας στο μωρακι που κλαιει, ολα βρισκονται εδω ετοιμα να προκαλεσουν την απορια στα αυτια των επιδοξων ακροατων

"Κι αν ποτε σας φερει ο δρομος
περαστε να πειτε μια ΚΑΛΗΜΕΡΑ στον ομορφο πλανητη μας"