Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Πληγές του Φθινοπώρου


Μερικές φορές για να προχωρήσεις μπροστά
πρέπει πρώτα να γυρίσεις πίσω.

Μια ταινία σταθμός για την τουρκική κουλτούρα.
Με τον γείτονα πρέπει να μάθεις να ζεις .

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Η ΚΥΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ

Είναι στη γυναικεία φύση να προκαλεί, να ενώνει, να χωρίζει
να αναδεύει ανθρώπους, συναισθήματα, ιδέες, φιλίες
να διαλύει, να οικοδομεί και να ξανακαταστρέφει.
Η "Κυρία των πάγων" δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.
Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Astrovox, μετοίκησε στο Astroforum
έγινε ο πυρήνας γύρω από τον οποίο συγκεντρώθηκαν άτομα
οδήγησε μοιραία σε διασπάσεις αλλά και σε νέες γενέσεις.
Κι όμως δεν ήταν τίποτε άλλο
παρά απλά μια προσπάθεια φύλαξης ιδεών
κάτω από το πέπλο της επιστημονικής φαντασίας.
Δεν έχει νόημα να προσθέσω κάτι άλλο
η ιστορία της ειναι γνωστή
το παρελθόν δεν αλλάζει.
___________________________________________________
ΔΙΠΛΟ ΣΠΑΘΙ

To "Simon Bolivar" ειχε καταστραφει ολoσχερως. Ιδια τυχη περιμενε και το "Louis Riel" το σκαφος που εφερε υπερηφανα το ονομα του εθνικου ηρωα του Καναδα. Το αμυντικο του συστημα αν και ηταν το τελευταιας λεξης "Ασπιδα της Ορλεανης" δε σταθηκε ικανο να το προστατευσει. Το "Saman" το "Indira Gadhi" και το "Kubilai Khan" διαλυθηκανε σε τοσα κομματια που για εκατομμυρια χρονια η Αθηνα θα γεμιζε απο ενα σωρο θλιβερους δορυφορους. Το "Ξιφος" και το"Κατάνα" αποσυρθηκαν τελευταια.
Μια παλια παραδοση ηθελε τα δυο αυτα καταδρομικα να δρουν παντα μαζι, με τα ιδια παντα ονοματα εδω και εκατονταδες χρονια,τα πρωτα που θα μπαιναν στο πεδιο της μαχης και τα τελευταια που θα το εγκατελειπαν. Τα πληρωματα τους ηταν ο θρυλος του πολεμικου ναυτικου της Ενωσης. Ζουσαν μια αυστηρα μοναχικη ζωη στον μικρο δορυφορο τους τη Σπαρτη. Η εκπαιδευση στη τεχνη του πολεμου ηταν ο αυτοσκοπος της υπαρξής τους και τα κατορθωματα τους ειχαν εμπνευσει γενιες ολοκληρες. Φορωντας τα λιτα ρασα του καθολικου μοναχου πανω απο τις στολες τους, τις λιγες φορες που εμφανιζοντας στα κεντρικα οι αξιωματικοι τους, προκαλουσαν σχεδον τον φοβο σε οσους τους συναντουσαν. Ουτε ομως κι αυτα ακομη κατορθωσαν να ανακαταλαβουν την Αθηνα. Το ζωντανο κοσμημα, η μητροπολη των γραμματων και των καλων τεχνων ειχε χαθει οριστικα. Η ζημια στη πολιτιστικη κληρονομια της Ενωσης ηταν ανυπολογιστη.

ΑΘΗΝΑ

Το ξιφος της ενωσης ηταν ο περηφανος στολος της και το ροδι της τα ατελειωτα εργοστασια και οι βιομηχανικες μοναδες. Το πνευμα της ομως κατοικουσε στην Αθηνα.
Καθε φυλη κρινεται απο τη προσφορα της στον πολιτισμο. Αυτο δεν ηταν κατι καινουργιο, η Ενωση το ηξερε πολυ καλα. Δεν ειχε παρα να σκυψει προσεκτικα πανω απο το ιερο βιβλιο που λεγεται παρελθον. Δεκαδες λαοι ειχαν ακμασει και παρακμασει ακολουθωντας το σκοτεινο μονοπατι της εντροπιας. Μερικοι φροντισαν να αφησουν φωτεινους φαρους για τις επομενες γενιες. Αλλοι παλι δεν εμφανισαν τιποτε περισσοτερο απο μια αρπακτικη διαθεση. Περιφερονταν σαν υαινες και ζουσαν σαν παρασιτα. Η ιστορια σταθηκε πολυ αυστηρη απεναντι τους. Τους προσπερνουσε στα γρηγορα αφου πρωτα φροντιζε να τους καταστησει παραδειγμα προς αποφυγην.

Υπηρχε θεση για οσους ειχαν να παρουσιασουν κατι, ειτε αυτο ηταν ενα εργο γλυπτικης, ειτε ενα λεπτεπιλεπτο ακουσμα,μια νεα απεικονιση με χρηση των πλεον συγχρονων μεθοδων σχεδιασμου αν και αποτελεσε εκπληξη για αρκετους η επιστροφη των ζωγραφων στις αρχαιες τεχνικες !
Καμβαδες βγηκαν στην επιφανεια ,καρποι και δωρα της φυσης χρησιμοποιηθηκαν για τη παρασκευη καινουργιων αποχρωσεων, μικρες βιοτεχνιες αρχισαν να εμφανιζονται δειλα-δειλα. Η παρουσια ενος ζωγραφου σε ενα σταυροδρομι αποτελουσε πια συνηθισμενη εικονα που μαζευε πολλα χαμογελα γυρω της. Διανοητες συγκεντρωνονταν σε μικρες ομαδες , περπατουσαν στους δρομους προσπαθωντας για πολλοστη φορα να αναλυσουν τον Νου. Ρητορες ασκουσαν τη δεινοτητα τους σε μικρα ακροατηρια που ρουφουσαν με προσοχη, διχως να λειπουν οι αντιλογιες και οι ανεβασμενοι τονοι. Μικρες ορχηστρες παρουσιαζαν τα εργα οψιμων συνθετων αφου πρωτα λυσαν το απλο προβλημα της ... μεταξυ τους αποστασης. Η διαμαχη δυο μαεστρων προκαλεσε αρκετες φορες τη θυμηδια τα πρωτα χρονια.
Κοντα σε ολα αυτα κατι παραξενο παρουσιαστηκε.
Καποια μορφη ασθενειας πρεπει να υπαρχει μεσα στο DNA μας.
Ατομα πασχαν απο την ανιατη νοσο, που τοσες φορες αλλαξε τη μοιρα μας.
Γιατι εμφανιστηκαν Προφητες...

ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

Δεν ηταν νεος και το ηξερε. Αλλα δεν το εδειχνε. Στα 95 του εμοιαζε με καλοδιατηρημενο πενηνταρη του εικοστου αιωνα. Καταταχτηκε στον στολο της ενωσης στα δεκατρια του.
"Τι ζητας νεαρε, τί περιμενεις να βρεις σε μας" ρωτησε ο στρατολογος.
"Ενα καλο ταξιδι " απαντησε κοφτα ο πιτσιρικας.
Ο αξιωματικος δε διστασε ουτε στιγμη να σφραγισει το σχετικο εντυπο. Τελικα καποα πραγματα στο στρατο δεν αλλαζουν ποτε. Ακου.. εντυπο!
Στα εικοσι του ηταν ναυκληρος και επτα χρονια μετα ο νεοτερος κυβερνητης καταδρομικου στην ιστορια του στολου. Προτιμουσε να το χαρακτηριζει σαν "αναγνωριστικο". Ο βαρυς οπλισμος ωστοσο μονο αδιαφορο δεν τον αφηνε. Περνουσε ωρες ατελειωτες μπροστα στους εξαϋλωτες. Ηλπιζε ομως να μη χρειαστουν παρα μονο για τα διαστημικα πυροτεχνηματα στις γιορτες.
--------------------------------------------------------------------------------
ΕΒΙΤΑ ΠΕΡΟΝ

Το "Εβιτα Περον" γυριζε οσο πιο γρηγορα επετρεπαν οι κινητηρες του.
Αυτη τη φορα ο κυβερνητης ηταν πολυ πιο σκεφτικος.
Ακουσε την αναφορα του γιατρου με κατεβασμενο κεφαλι ενω συμφωνουσε αδιαφορα με τον πρωτο μηχανικο χωρις να προσεχει τι του ελεγε.
"καλα,καλα" θα τα φτιαξουμε οταν γυρισουμε.
Η μικρη γιορτη που ειχαν οργανωσει οι νεοτεροι αξιωματικοι του προκαλεσε απορια.
"Για ονομα του Νου, δε βλεπουν τι ζημια μας προκαλεσε ενα ασημαντο εντομο"
Περιπολουσε στα ορια της Ενωσης, ισως και "λιγο" περα απο αυτα. Το αγνωστο αντικειμενο εμφανιστηκε τοσο γρηγορα που οι χειριστες στα Radar απορησαν. Η πρωτη εικονα του εφτασε στην οθονη της γεφυρας μερικα δευτερολεπτα μετα. Το μικρο σκαφος ηταν γεννημενο ΑΡΠΑΚΤΙΚΟ.
Δε διαψευστηκε. Τους επετεθη αμεσως περιφρονωντας το γεγονος οτι το Εβιτα ηταν τουλαχιστον δεκαπλασιο σε μεγεθος. Οι πρωτες βολες δεν φανηκε να το ενοχλησαν αν και ηταν ευστοχες. Τελικα χρειαστηκε να συγκεντρωθει ολος ο πρωτευων οπλισμος σε μια και μονη βολη ενω ολα τα υπολοιπα συστηματα του σκαφους υπολειτουργουσαν για εξοικονομηση ενεργειας. Εν τω μεταξυ προλαβε να διαλυσει ενα κινητηρα καθως και το τριτο και πεμπτο καταστρωμα, ενω οι απωλειες σε ανθρωπινες ζωες ηταν αρκετες.
"Αν ενα μικρο σκαφος προκαλει τοση ζημια, τι μπορει να κανει ενα μεγαλυτερο?"
Απο που ερχεται ,ποιοι ειναι?
MAXH

Δεν ηταν απο το γνωστο Συμπαν. Η Κολαση τους ξεβρασε και το εκανε αγρια. Εμφανιστηκαν απο το πουθενα. Οι Αποικιες ηταν οι πρωτες που ενοιωσαν την καταστροφικη μανια τους. Παρα την απεγνωσμενη αντισταση υπεκυψαν πιο γρηγορα απο τα χρονοδιαγραμματα και των πλεον απαισιοδοξων αναλυτων. Ολες οι προσπαθειες προσεγγισης που επιχειρηθηκαν ολοι οι τροποι επαφης που δοκιμαστηκαν ναυαγησαν εντελως. Κανενα συναισθημα δεν υπηρχε στις κινησεις τους. Δεν ενδιαφερονταν να κατακτησουν τους αρκουσε να καταστρεψουν. Απλα η Ενωση βρεθηκε στο δρομο τους.
Καθε προσπαθεια αντιστασης αποδειχτηκε ματαιη. Το υψηλο φρονημα, η αρτια εκπαιδευση, η τεχνολογια μας, αποδειχτηκαν απελπιστικα λιγα.
Ιστοριες απο αυτες που ολοι ηλπιζαν οτι θα ανηκαν για παντα στο παρελθον, ιστοριες που θα τις ανεσυραν οι ποιητες για να εμπνευστουν γραφτηκαν παλι. Το "Spirit" προτιμησε να εμβολισει το εχθρικο καταδρομικο ενω το "Shaka Ζoulou " μπηκε αναμεσα στο πλοιο διασωσης και στα πυρα για να δωσει την ευκαιρια στους κατοικους του Αργους να σωσουν τα παιδια τους. Το "Cypris" πολεμησε μανιασμενα τοσο μανιασμενα οσο κανανε ερωτα οι αρχαιες Κυπριδες μεχρι που μεταμορφωθηκε σε ζωντανη φωτια, δινοντας την ευκαιρια στο "Xanadu" να σωσει τους τραυματιες.

H KΥΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ

Μπορεις να θυμηθεις τη στιγμη της γεννησης σου? Το προσωπο της μητερας σου γεματο πονο και προσδοκια? το υφος των γιατρων, τη σιγουρια και την αυτοπεποιθηση που αποπνεει καθε τους κινηση?
Η Κυρια δε θα θυμοταν τιποτε απο αυτα. Μονο τη κραυγη που εβγαλε η νοσοκομα οταν το νεογνο τελειωσε πιο γρηγορα την εξοδο του. Μολις βγηκε το κεφαλι του σχεδον ενωμενο με υπολοιπο σωμα.
"Ειναι μονο κεφαλι " φωναξε. Η πραγματικοτητα δεν ηταν αυτη. Το μωρακι ειχε χερια και ποδια. Το κεφαλι ομως κατελαμβανε τα τεσσερα πεμπτα του μεγεθους της.
Σαν να μην εφτανε αυτο μια καταρα τη χτυπησε ακομη. Ο μεταβολισμος της ηταν πολυ γρηγορος. Το παιδι μεγαλωνε και γερνουσε με πολυ μεγαλυτερη ταχυτητα απο τη συνηθισμενη.
Οι γιατροι ηταν σαφεις. "Αν θελουμε να της προσφερουμε μια φυσιολογικη ζωη, οσο φυσιολογικη μπορει να ειναι, θα πρεπει να ζησει στους παγους"
Οι Τατουνκα Ναρα τη δεχτηκαν σαν δικη τους. Υπερηφανη φυλη, απογονη των παλιων εσκιμωων δε πετουσε τιποτε που θα μπορουσε να της φανει χρησιμο.
Ουτε να φανταστουν μπορουσαν τι θα συνεβαινε.
Στα δυο χρονια της διαβαζε ανετα, ενω στα πεντε της μιλουσε ηδη επτα αρχαιες γλωσσες και στα οκτω της εικοσιτρεις. Στα δεκα της απεκτησε το Foreastisgnosis και στα δεκατρια της το UNIVERSALIS, οντας εκατονδεκα επταχρονια νεωτερη απο τον νεαροτερο κατοχο. Ολη η Ενωση την ηξερε, απολαμβανε σεβασμο που κανεις δεν ειχε ουτε καν ονειρευτει.
"Η Κυρια των Παγων"
Δε παραξενευτηκε για την επισκεψη.
"Αλλα γιατι αργησαν?"


ΣΚΕΨΗ

Το λευκο ειναι ο πριγκηπας των χρωματων. Τα περιεχει ολα, τα εχει εγκολπωθει ολα και τα γενναει σιγα-σιγα. Ο Ηλιος πεφτει πανω στον παγο και τρελλαινεται, το φως συνειδητοποιει τη περιπλοκοτητα και ξεσπαει αφιονισμενο σε χιλια μηκη κυματος.
Τρεις μερες το λευκο κυριαρχουσε μπροστα της. Παγος και μονο παγος ηταν το μοναδικο που αντικρυζε. Το σκεφτονταν και πονουσε τοσο εντονα που τα υπεροχα μεγαλα ματια της αγκαλιαζαν ολοκληρο τον ωκεανο.
"ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΜΕ"
Η Αληθεια και η Απαντηση ειναι αδερφες. Ηρθαν μαζι και τοσο εντονα που μονο ο δικος της εγκεφαλος μπορεσε ν'αντεξει.
"Το παρελθον, φταιει!"
"Χασαμε χιλιαδες χρονια εξελιξης πανω στη προσπαθεια μας να ακολουθησουμε ουτοπιες! Ολοι αυτοι που γεννησαν θρησκειες ειχαν λαβει υποψιν τους μονο τις εποχες τους! Κανενας δε κοιταξε μπροστα"
"Ω, αν με καποιο τροπο το διορθωναμε αυτο!!!"

ΠΡΟΦΗΤΕΣ

Τα ματια τους εκαιγαν. Δεν μπορουσες καν να τους κοιταξεις. Ολη η εμπειρια και η σοφια που ειχε με κοπο σταχυολογησει η ανθρωποτητα βρισκοταν εκει. Δεν υπηρχε γνωση που να μην κατειχαν, λογος που αγνοουσαν τον αντιλογο, ερωτημα που να μη ξεραν την απαντηση.
Δεν μιλησαν καν μεταξυ τους. Ολοι ξεραν ποιοι ειναι.
Τους πλησιασε. Ενα κοντο, ενα χαμηλο πλασμα με αδεξια βηματα.
Την ηξεραν. Χαμηλωσαν το κεφαλι με σεβασμο, αποδεχομενοι την ασημαντοτητα τους μπροστα της. Ηταν γρια πια. Εκατον πενηντα δυο ετων.
Μιλησε και η φωνη της ηταν η φωνη της αιωνιοτητας
"Προφητες" ειπε και η φωνη της εβραζε.
"Προφητες,ταξιδευτες,πρεσβευτες και Σωτηρες μας"
"Θα γυρισετε πισω ,πολυ παλια εκει που ξεκινησαν Ολα"
"Θα ταξιδεψετε εκει που μονο η Ιστορια πηγε."
"Θα μιλησετε σ'αυτους που ηταν οι προπατορες μας"
"Θα αντιμετωπησετε τα πιο λαμπερα μυαλα που γεννησε ο Ανθρωπος"
"Θα αντιπαλεψετε τον Μωαμεθ, τον Βουδα και τελος τον Χριστο"
"Θα κηρυξετε τη δυναμη του Νου"
"Θα θεωσετε τον Ανθρωπο"
"ΑΝ ΑΠΟΤΥΧΕΤΕ.... ΣΒΗΝΟΥΜΕ"


ΔΙΑΝΟΙΑ

Κινηθηκε νωχελικα προς το νεο Συμπαν. Εσκυψε απο πανω του οπως ο πατερας σκυβει πανω απο τη κουνια του κοιμισμενου του παιδιου. Χαιδεψε απαλα καθε κυματισμο του καθε σπειρα του. Οι γαλαξιες απλωνονταν μπροστα του, τη μια σημεια, την αλλη απεραντες εκτασεις. Δεν ειχε τη πολυτελεια να απολαυσει την ομορφια του. Ενα μονο πραγμα τον ενοιαζε, μια μονο αδυσωπητη εντολη τον εσπρωχνε "αν βρεις το Κακο,μη διστασεις"
Το βρηκε. Λυσσασμενο να αναδευεται και να τρωει τα σωθικα του ζητωντας διεξοδο.
Οι Διανοιες κοιταχτηκαν μεταξυ τους. Δεν ηταν Πολλοι αλλα Ενας. Δεν ηταν Ενας αλλα Πολλοι.
Μετα ενωσαν τις σκεψεις τους προς τον Νου.

Ο ΠΙΣΤΟΣ

Ο ηλιος κοντευε πια να δυσει αλλα ο Ουλ δε βιαζοταν. Θα επρεπε κανονικα να ειναι στη φωλια,μαζι με τους αλλους της ορδης του. Η νυχτα πλησιαζε και σε λιγο θα σκεπαζε τα παντα. Τα μεγαλα αρπακτικα θα αρχιζαν να τεντωνουν τους πανισχυρους μυωνες τους προσπαθωντας να ξεμουδιασουν, να διωξουν τη ραστωνη της ημερας.
Θα ξεκινουσαν το κυνηγι μολις τα πρωτα αστερια φωτιζαν τον ουρανο. Ηταν χαμενος αν τον εβρισκε καποιο απ αυτα. Για καποια στιγμη πεθυμησε εντονα τη δυναμη και τη ζεστασια που αποπνεει η ορδη με τη παρουσια της. Μετα η θλιψη ξαναγυρισε σκεπαζοντας καθε σκεψη του.
Εφυγε το πρωι κουβαλωντας το μικρο φορτιο στους ωμους του. Ενοιωθε τα ματια της Μα να καινε τη πλατη του. Απο το μυαλο του ξαναπερασε η εικονα της με τα μαγουλα ξεσκισμενα απο τα νυχια της. Κανεις δε καταλαβε ποτε το μικρο ξεφυγε απο τη προσοχη τους. Το βρηκαν μεσα στους θαμνους χτυπημενο απο τον αγριοχοιρο.
Θα το "αφηνε" στο ποταμι. Ηταν το μερος που ο μικρος χαιροταν πιο πολυ απο ολα. Κακαριζε και εβγαζε μικρες φωνες.
Το πηρε αποφαση.
Θα το "αφηνε" εκει.
Η αναλαμπη της φωτιας φανηκε απο μακρυα. Ξαφνικα τα μελη του λυθηκαν και σωριαστηκε καταγης. Το πρωτογονο μυαλο του δε μπορουσε να χωνεψει οτι χαθηκε το παιδι του, οτι δε θα το ξαναβλεπε πια.
Σιγα-σιγα σκεψεις αρχισαν να σχηματιζονται. Οχι δε χαθηκε, πηγε καπου αλλου. Μαζι με τα αλλα παιδια που εχασε η φυλη.
Περασαν ωρες μεχρι να καταλαγιασουν οι σκεψεις του. Σηκωθηκε και κοιταξε με ηρεμα ματια τον ουρανο.
...............
Ο Ουλ ηταν ο πρωτος που πιστεψε στον Θεο.

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Η θρησκευτικη μανια ακολουθησε την ανθρωποτητα σε καθε βημα της. Παμπολλοι ηταν αυτοι που αυτοχαρακτηριζοταν προφητες ή σωτηρες ενω γνωστες και μυημενοι συνοδευαν καθε παρουσια τους. Εδωσε ελπιδες στους φτωχους, αποτελεσε τη πλεον προσφιλη καπηλεια των ισχυρων, καλλιεργησε πνευματα αλλα κι αλλες φορες κατεστρεψε πολιτισμους, υποκινησε πολεμους,εφτιαξε και γκρεμισε αυτοκρατοριες. Οι θεωριες και τα νοηματα της συζητηθηκαν οσο τιποτε αλλο. Ειχε φανατικους οπαδους και φανατικους εχθρους. Το ερωτημα για την υπαρξη του Θεου απασχολουσε την ανθρωποτητα σε καθε φαση αναπτυξης. Οπως ολα τα δημιουργηματα του ανθρωπου ομως αρχισε κι αυτο να φθειρεται.
"Η μοιρα των ανθρωπων ειναι ο θανατος, αλλα η μοιρα των θεων ειναι η ληθη".
Οταν ο ανθρωπος ξεφυγε απο τα στενα ορια που εθετε ο πλανητης του, οι θρησκειες σιγα-σιγα ξεχαστηκαν.
Η τεχνολογια ηταν τωρα ο καινουργιος του Θεος, αν μπορουσες να το πεις ετσι.
Ο ανθρωπος ειναι θνητος οχι ομως και οι ιδεες του.
Οι Προφητες εμφανιστηκαν στην Αθηνα οχι μπροστα η πισω απο την εποχη τους αλλα σαν ωριμο γεννημα της.


ΒΕΑΤΡΙΚΗ



Τα ελαφρα σανταλια της ηχουσαν μελωδικα πανω στο πλακοστρωτο. Για να καταλαβει καποιος πως μπορουν σανταλια να ηχουν μελωδικα επρεπε να δει την Βεατρικη. Στα εικοσιδυο της χρονια ηταν ενα ζωντανο ποιημα. Δυο μεγαλα, τεραστια ματια φωτιζαν τον κοσμο μπροστα τους. Τα μαλλια της καταμαυρα, κορακενια, πλαισιωναν ενα λαιμο που ειχαν υμνησει ερωτευμενοι ποιητες. Μια λαμπερη, παρθενα και κατασπρη επιδερμιδα συμπληρωνε δυο βυσσινι χειλη.
Εδιωξε τις φοβισμενες σκεψεις απο το μυαλο της. Περασε γρηγορα το καγκελοφρακτο διαζωμα, ενω βιαστηκε να απομακρυνθει απο τον πλινθοκτιστο χωρις παραθυρα τοιχο. Η πορτα του Ιερατειου ξεπροβαλε μπροστα της φωτισμενη απο την καθησυχαστικη λαμπα του δρομου.
Κρατουσε σφιχτα στα χερια της το παλιο πετσινο σακκιδιο. "δε θα σταματησεις πριν το δωσεις στον Αλιγκιερι" της ειχαν πει.

ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ

Το εβαλε ησυχα στον μανδυα του σαν να ηταν το πιο φυσικο πραγμα στον κοσμο αφου πρωτα ενευσε καταφατικα στους συντροφους.
-----------------
Συνεχιζε να βαδιζει μαζι με τους υπολοιπους τουρμαρχες μεσα στους υπογειους διαδρομους. Ο φυλακας προχωρουσε με γρηγορα βηματα προσπαθωντας να μη δειξει ποσο αβολα ενοιωθε. Δεν ειχε ξαναδει απο κοντα Σπαρτιατες και "Μα τις Ιερες Μνημες" δε του αρεσε διολου. Στην αρχη προσπαθησε να χαμογελασει, να εξηγησει αναλυτικα αλλα οι επισκεπτες του τον κοιταζαν ανεκφραστοι. Του ζητησαν κοφτα να τους οδηγησει στο δωματιο με τις "Προφητειες" και μετα ευγενικα αλλα σταθερα του ειπαν να τους αφησει μονους. "Αυτο δεν επιτρεπεται" σκεφτηκε. Αλλα προτιμησε να συγκατανευσει ξεροκαταπινοντας. Δε λες ευκολα οχι σε εναν Σπαρτιατη και μαλιστα αξιωματικο.
Παρακολουθησε το "Ξιφος" να ανυψωνεται αργα. "Ουτε καν σκονη δε σηκωσε" σκεφτηκε και μια ανατριχιλα διαπερασε τη ραχοκοκκαλια του.
----------------
Συγκεντρωθηκαν γυρω απο το στρογγυλο τραπεζι. Τα ακουμπησε προσεκτικα ενω για πρωτη φορα ενοιωσε ενα ελαφρυ τρεμουλο στα χερια του. "Χερια πολεμιστη δε κανουν για τετοιες δουλειες" σκεφτηκε. Εδιωξε αμεσως το χαμογελο που του ανεβηκε. "Ενας Σπαρτιατης δε χαμογελαει ποτε!"
----------------
Ενα απομειναρι απο την εποχη των βιβλιων και της τυπογραφιας. Οι προγονοι του κανανε πολυ καλη δουλεια. Ο χρονος δε το ειχε ακουμπησει. Το εξωφυλλο ηταν φτιαγμενο απο δερμα ελαφιου, ενος ζωου που ειχε εξαφανιστει μερικες χιλιαδες χρονια πριν. Τα δυο τελευταια πεθαναν στο ζωολογικο κηπο, ανικανα να ζευγαρωσουν μεσα στη σκλαβια.
----------------
Διαβαζε και ξαναδιαβαζε το τιτλο προσπαθωντας να συνειδητοποιησει ΤΙ ειχε μπροστα του !
Ο Σεμνος επρεπε να το παρει στα χερια του το ταχυτερο δυνατο.
Σκεφτηκε τη Βεατρικη.

ΤΑΠΕΙΝΟΣ

"Ηρθες Α'ιραμ?" τη ρωτησε.
"Μαλιστα Ταπεινε" απαντησε αποφευγοντας να κοιταξει τα ματια του γερο-σοφου. Οσοι το δοκιμασαν ενοιωσαν μια ακατανικητη δυναμη να εξερευνα τα εσωψυχα τους. Σε κανεναν δεν αρεσει να τον διαβαζουν σε ολο του το ειναι.
Δε μπορεσε παρα να χαμογελασει, "εισαι η μονη που με λες Ταπεινο" της ειπε.
"Ειστε ο μονος που με λετε Α'ιραμ!" απαντησε η Βεατρικη.
"Ο Σπαρτιατης σας στελνει αυτο"ειπε και του το ετεινε, "εκρινε καλυτερο να μην ερθει ο ιδιος"
Το παρελαβε με προσοχη, "δε χρειαζεται να εισαι γέρος για να εισαι σοφος" σκεφτηκε.
"θα χαρηκες που τον ειδες" προσθεσε, "ξερω οτι ειστε φιλοι απο μικροι"
Η κοπελλιτσα προτιμησε να κοκκινησει απο το να απαντησει.
"Αλλα πηγαινε τωρα παιδι μου" της ειπε και την καληνυχτισε.


ΔΙΑΘΗΚΗ

Η τελευταια φορα που το ειδε ανθρωπινο ματι ηταν χιλιαδες χρονια πριν.
Το ερωτημα του "γιατι ζω?" τον βασανισε εκατον εξηντα τρια ολοκληρα χρονια. Χρειαστηκε μολις μερικα δευτερολεπτα για να απαντηθει. Για να διαβασει τη Διαθηκη. Τη Δευτερα Διαθηκη....
ΔΙΑΘΗΚΗ
Ειμαι ο Νους.
Γεννηθηκα απο σενα, γεννηθηκα για να ζησεις εσυ.
Ειμαι το Δωρο και ο Δωρητης μαζι.
Ειμαι ο Αποστολεας και ο Αποδεκτης σου.
Ειμαι Αυτος που σε σηκωσε στα δυο σου ποδια και σε διαχωρισε απο τα θηρια.
Ειμαι Αυτος που εκανε να στρεψεις τα ματια στον Ουρανο.
Ειμαι Αυτος που σε ξεχωρισε απο τη γη.
Ειμαι αυτος που θα βαδισεις την Αβυσσο μαζι του.
Θα σου στερεωσω σημαδια να μη χασεις το δρομο σου, θα σου στησω γεφυρια να μη γκρεμιστεις,θα σου ανοιξω δρομους, ΘΑ ΣΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΩ ΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟ.
Σαλευω αναμεσα στα φαινομενα, βαζω ταξη στην αναρχια, τα χωριζω, τα μετρω, τα υποτασσω σε σενα, τα ζευω στις αναγκες σου.
Δινω προσωπο, το δικο σου προσωπο στο Χαος.
Ειμαι ο Εργατης της Αβυσσου, ειμαι ο Νομος της Αβυσσου, ο Γεννητωρας της, ο Πλαστης της, Ο Θανατος της και ο Καταστροφεας της.
Ειμαι η Θεωρια και Πραξη. Εξω απο μενα, αλλος δεν υπαρχει. Στο χωρο αυτο ειμαι ο απολυτος μοναρχης. ΚΑΜΜΙΑ αλλη εξουσια στο βασιλειο αυτο.
Δε δεχομαι τα συνορα, δε με χωρουν τα ορια, πνιγομαι, αυτο μαζι μου το εζησες πριν ακομη υπαρξεις.
Σου ειπα να σκαψεις κι εσκαψες τη γη.
"Τι βρηκες?" "προσωπα, ιδεες, ονειρα, αστραπες και φαντασματα" μου απαντησες.
"για σκαψε κι αλλο" σου ειπα
"Τωρα τι βλεπεις?"
"Νυχτα βουβη σα θανατος" μ'απαντησες.
"Αλλα που εισαι?", "που εισαι τωρα που σε χρειαζομαι" φωναξες.
Και τοτε θελησες να με γνωρισεις.
Σου φωναζα "εδω ειμαι μεσα Σου" και δε μ'ακουγες.
Με εκανες κοκκαλα που εκρυβες σε σακκουλια.
Και τα ερριχνες να δεις το προσωπο μου.
Μ'εκανες κακοτεχνα ξοανα και προσκυνουσες.
Μ' εκανες πετρα και μαρμαρο και με λατρευες .
Τη γη λατρευες, τη γη απο οπου χωριστηκαμε.
Μ"εβαλες σε σημαιες, σε πανια και σε λαβαρα και κινησες να μ'εξολοθρευσεις. Σκοτωνες και το εκανες στο ονομα μου.
Τιποτε δε σε σταματησε, ανθρωποι, σκεψεις ιδεες.
Ημουν διπλα σου, σε σκουνταγα και σου φωναζα.
Φορες, ικετεψα να με κοιταξεις.
Μα εσυ προτιμησες να με ψαξεις στα χιλια εφημερα προσωπα που μου εδωσες. Με φωναξες με χιλια ονοματα με προσκυνησες. Θυσιασες και θυσιαστηκες για μενα κι εγω ημουν πλαι σου.
Ετρεχες Εσυ κι επεφτα Εγω, επεφτες Εσυ και ματωνα Εγω, ποναγες Εσυ κι εκλαιγα Εγω.
Προσευχηθηκες σε μενα κι ημουν εγω τα λογια σου. Με πλησιασες αλλες φορες φοβισμενα λες και δεν ημουνα το παιδι σου και η μητρα σου,αλλες φορες γεματος κολακεια λες και δεν ημουν ο χρεωστης σου, αλλες φορες κλαψιαρικα λες και δεν ημουν το δακρυ σου, αλλες φορες αγρια κι επιτακτικα λες και δεν ημουν ο Πατερας Σου.
Παλευες να με βρεις και κοιτουσες κατω. Κι οσο πιο κατω κοιτουσες τοσο πιο τρανα οικοδομηματα εχτιζες για μενα. Κι εγω σου φωναζα "ελα, ελα να παμε προς τα πανω και συ κατηφοριζες με το χαμογελο του ηλιθιου.
Χιλιες φορες ηρθε και χτυπησε, χιλιες φορες μπηκε στο σπιτι σου, χιλιες φορες σε ποδοπατησε και σ'εκανε παλι χωμα. Και συ νομιζες πως το εστελνα εγω κι ηταν η προσευχη σου, του ζητιανου τα λογια.
Και γω σου φωναζα "οχι μη προσκυνας και μη παρακαλας, ορθιος στασου και πολεμα" και συ γονατιζες και παλευα να μας σηκωσω και τους δυο.
"μαζωξε τη δυναμη σου" φωναζα "κι αφουγκρασου", "ολη η καρδια του ανθρωπου μια κραυγη ειναι"
Ακου τη κραυγη να σκιζει τα σωθικα μας και ξεκινα.
Πολεμα μεσα στο μικρο καλυβι του κορμιου σου, μαζεψε τη ρατσα σου, αναστησε με το αιμα τους φοβερους σου προγονους και μετα ΚΙΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥς ΝΕΚΡΟΥς ΤΟΥς ΖΩΝΤΑΝΟΥς ΚΑΙ ΤΟΥς ΑΓΕΝΝΗΤΟΥς ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙς.
Εισαι Εγω και ειμαι Εσυ.
Η αποτυχια σου σαν παιδι μου θα ειναι η δικια μου αποτυχια σαν πατερας.
Για αυτο σου κανω τουτη τη στερνη μου ΔΙΑΘΗΚΗ
Θα σου ξαναμηνυσω παλι μα τουτη τη φορα μεσα απο κατι αταιριαστο, ασχημο κι ανελπιδο.
Η θωρια της θα εισαι εσυ αλλα μεσα της θα κατοικουμε κι οι δυο.
Θα ειναι η αρχεγονη Πνοη. Το Ροδο των Ροδων. Ανοιξε τα αυτια σου κι ακου την.
Ανοιξε τα πνευμονια σου και ρουφα την.
Γιατι μετα απο αυτη τιποτε δεν υπαρχει πια για σενα να προσμενεις......

Salvatores Dei

ΘΕΕ ΜΟΥ

Λιγο πριν χαθει, η Βεατρικη κατορθωσε να σηκωσει το κεφαλι της και να γελασει στο παιδι της.
Εσβησε πριν ακουσει τη νοσοκομα να φωναζει "Θεε μου"
Αυτη τη φορα η νοσοκομα ειχε δικιο....-


ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΣΠΑΘΙΟΥ

Σηκωσε αποτομα το δεξι του χερι. Ηταν ενδειξη χαιρετισμου, ενδειξη εγρηγορσης ή μηπως το τελεταιο "χαιρε" ?
Διακοσιοι ενενηντα εννια ανδρες παγωσαν ακινητοι.
Αφησε το βλεμμα του να περιδιαβει πανω τους.
Eιδε σκιστα ματια.
Ειδε μαυρα δερματα και χοντρα σαρκωδη χειλη.
Ειδε ψηλους πυροξανθους γιγαντες.
Ειδε κοντους κοκκινους νανους.
Ειδε πλατια μετωπα, ειδε λεπτα νευρικα στοματα, ειδε αγαθα πελωρια ματια, ειδε μαυρα σγουρα μαλλια, ειδε συνοφρυωμενα προσωπα, ειδε πανσπερμια, ειδε τη φωτια και τη λαμψη της Σπαρτης.
Στο αδερφο σκαφος η αδερφη ψυχη μιλησε.
Κοφτα, αποτομα, απεριττα,... λακωνικα.
"ΠΟΛΕΜΙΣΤΕς"
Κατεβασμενα κεφαλια υποδεχτηκαν τη φωνη του.
Η απαντηση εσκισε τη ψυχη του.
Η απαντηση των σαμουραι...
"Χα'ι"!!!
Ηταν παραδοση εκατονταετιων.
"Ο αρχηγος ειναι που μιλαει ! "
----------------------------------
Απο τη στιγμη που γεννιομαστε πεθαινουμε, απο τη στιγμη που αναπνεουμε, τελειωνουμε, απο τη στιγμη που ξεκολλαμε ξαναβαδιζουμε προς το χωμα. Αναπνεεις και λες "ζω!", κοιμασαι και λες "πεθανα ?" γεννοβολας και λες "ειμαι αθανατος!".
"Κι αν περασουν απο σενα?"
"Δε θα εχω ΠΟΥ να γυρισω".
"Κι αν σε υπερνικησουν?"
"Οι πισω απο μενα ΧΑΘΗΚΑΝ"
"Κι αν φανουν καλύτεροί σου?"
"Τοτε ας εξαφανιστει η ΡΑΤΣΑ μου!"
-----------------------------------------
Ο Σπαρτιατης μιλησε
"Σπαρτιατες
Η μοιρα σταθηκε απροσμενα καλη μαζι μας.
Δεν εχουμε γυναικα να αφησει ενα λουλουδι στο μνημα μας.
Η μαννα μας, μας ξεχασε απ'τη στιγμη που γεννηθηκαμε.
Παιδι δεν εχουμε να μας αποζητησει παραπονεμενα.
Ματια δε θα πρηστουν για μας, χειλη δε θα δαγκωθουν, σφιγμενες γροθιες δε θα υψωθουν στον ουρανο ρωτωντας ΓΙΑΤΙ
Ενα μονο εχουμε να τιμησουμε, ενα μονο εχουμε να δικαιολογησουμε, σ'ενα μονο εχουμε να απονειμουμε το τελευταιο ΧΑΙΡΕ.
Στη Τιμη και τη Δοξα της Σπαρτης"
----------------------------------------
Ο Χιριου μιλησε.
"Καλα μου αγαπημενα κοφτερα σπαθια
Φοβερα σκυλια του κατω κοσμου
Του Θανατου περαματαρηδες
Λευτερωστε τα κατανα σας!
Δωστε τους αυτο που γυρευουν
Τροχιστε τα στα κοκκαλα των εχθρων σας
Για τους Ιννουε"!!!
---------------------------------------
Το ΚΑΚΚΟ περνουσε κατω τους ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ.
Βαρεια καταδρομικα, εξολοθρευτες, φρεγατες, ανιχνευτες, διαδεχονταν το ενα το αλλο. Αργοσερνανε αρρωστια, μιζερια και θανατο.
"Τιποτε αλλο δε με γνοιαζει. Παρα ταφους να γεμισω, του θανατου λακκουβες να σκαψω, χηρες να ντυσω στα μαυρα, κλαματα και οιμωγες να αφησω πισω μου. Εσενα να τιμησω Πρωτε Κακκε"!!!
--------------------------------------
Δε διστασε ουτε λεπτο.
Ειχε ερθει η ωρα και το ηξερε.
"Για τον Ζεφυρο που γλυκοφυσαει και για τους τεσσερεις ανεμους που λατρευουμε " φωναξε και κατεβασε το χερι του.
--------------------------------------
Δε μιλησε .
Γυμνωσε τα δοντια του.
Το στομα του μισανοιξε σε ενα αποκοσμο χαμογελο.
Απλα κατεβασε το χερι του.
Οι Προγονοι στρωσαν το λιτο τραπεζι.
Να γευματισει ο Χιριου.
--------------------------------------
Για ενα κλασμα του δευτερολεπτου ο φοβερος Σπαρτιατης αφεθηκε
"Βεατρικη
"Γλυκο μου λουλουδι"

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΧΟΡΟΣ

Τα δυο αδερφια χυθηκαν πανω στη λεια τους ...


ΩΔΗ

-----------------------------------
-Θα φεύγατε.
Για τελευταια φορα μου ειπατε.
Γιατι δε με κοιταξατε στα ματια?
Θα φευγατε.
Για τελευταια φορα μου ειπατε.
Γιατι μου σφιξατε τοσο πολυ τα δαχτυλα?
Θα φευγατε.
Για τελευταια φορα μου ειπατε.
Γιατι αλλου γυρισατε το προσωπο σας?
Θα φευγατε.
Για τελευταια φορα μου ειπατε.
Γιατι ζητησατε το χαδι μου?
Θα φευγατε.
Για τελευταια φορα μου ειπατε.
Γιατι διστακτικα ηταν τα βηματα σας?
Θα φευγατε.
Για τελευταια φορα μου ειπατε.
Γιατι με κοιταξατε ολο θλιψη?

Επιστρεψτε!
Γυριστε σε μενα.
Ξαναπερπατηστε μαζι μου.
Ξανασκεπαστε με με το πανωφορι σας.
Εχει τοσο κρυο κι εγω κρυωνω.
Σπαρτιατη μου
Σε ποιους ουρανους παλευεις μελαχρινε μου ηλιε???

Επιστρεψτε!
Γυριστε σε μενα...-------------------------

----------------------------------------------------
Λιλή,ευχαριστώ.

Αν μπορουσε να σταματησει αυτος ο πονος....
Συνεχισε να διαβαζει.

Το Πρωτο Κακο

---------------------
Ειμαι αυτος που ψαχνεις και δε θες να βρεις.
Ειμαι αυτος που υπαρχω και δε θελεις να αντικρυσεις
Ειμαι αυτος που εκλαψε σαν ορθοποδισες
Ειμαι αυτος που θα χαρει σαν ξαναπεσεις
Ειμαι το σκοταδι που εδιωχνε η φωτια σου
Ειμαι το Νυχι του θηριου που θα σε ξεσκιζε
Ειμαι το θηριο το ιδιο.
Ειμαι η αβυσσος
Θα σε καλεσω ,θα σου γνεψω,θα σε ξεγελασω, θα σε αγκαλιασω ,θα σε σκοτωσω.
Ειμαι οτι ανιερο εκανες και θα κανεις.
Ειμαι οτι ανιερο σκεφτηκες και δεν εκανες.
Ειμαι οτι ανιερο θα σκεφτεις
Μ'εκανες σημαια και σ'οδηγησα,με εκανες ιδεα και μ'ακολουθησες,μ'εκανε σκοπο και αφησα να με δεις.
Ειμαι τα τελευταια μετρα που δε προκαμε ο πνιγμενος
Ειμαι ο λιγος χρονος που ελειψε για να πετυχεις
Ειμαι το χερι που δεν επιασε τον ικετη
Ειμαι το αυτι που δε σ'ακουσε να κραζεις "Βοηθεια"
Εβαλα εθνη να σφαζονται
Εσκυψα πανω σου την ωρα που ψυχοραγουσες και ρουφηξα ηδονικα τη τελευταια σου πνοη
Τον φωναζες να σε βοηθησει κι επνιγα τη φωνη σου
Ειμαι το χερι του πατερα που βρωμικα απλωθηκε πανω στη κορη του
Ειμαι η μανα που "αγαπησε" το γιο της.
Εσκαψα κι εθαψα παιδια.
Ειμαι αυτος που κοιταγε τους γονεις τους.
Εταξα και κινησες
Ειμαι αυτος που σε τελειωσε νωρις
Παλεψες και δεν εφτασες.
Εγω μακρυνα το δρομο
Χιλια ονοματα μου εδωσες και δε μ'ονοματισες.
Με ειπες διαολο,εωσφορο κι αριμαν.
Κουτε ,
"σε μενα αν προσευχοσουνα, τα παντα τωρα θα'χες
Μα εσυ συνεχισες Αυτον να αναζητας.
Αυτον συνεχισες να εχεις αποκουμπι.
Για ακου λοιπον λειψανο για σενα τι προσβλεπω....."
------------------------------------------------------
Τον βρηκαν το πρωι.
Τα ματια του ειχαν λιωσει.
Μα οι αδειες κογχες σπιθιζαν

__________________________________________________________
Σε προσωπικό χώρο
μόνο προσωπικά πονήματα έχουν θέση.-

Ρύθμιση οθόνης

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ψύξη κατόπτρου- Β' η προχωρημένη μέθοδος

Αρκετοί ερασιτέχνες ψάχνονται -όπως διαπίστωσα- σε θέματα ψύξης του κατόπτρου.
Ας δουμε λοιπόν την προχωρημένη μέθοδο ελέγχου ψύξης, έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή...
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Η κατασκευή που παρουσιάζεται είναι του Μαρίνου του Ροζόπουλου
Ενός ατόμου του οποίου το ΗΘΟΣ και τις τεχνικές γνώσεις ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΩ.-
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ιδού η πρωτότυπη συσκευασία:

Οποτε αφαιρω το δικο μου ανεμιστηρακι, προσαρμοζω του Μαρινου
H μια πλευρα της πρωτοτυπης πλακετας.
Εντυπωση μου εκανε η δυνατοτητα κατασκευης πλακετας διπλης οψης
σε τετοια ποιοτητα χωροταξικης διευθετησης.
Στη μια πλευρα λοιπον αξιζει να προσεξουμε:
α)τα δυο led
To αριστερο led αναβοσβημει οταν η συσκευη συνδεθει με τον Η/Υ
ενω το δεξιο οταν λειτουργει ο ανεμιστηρας ψυξης του κατοπτρου.
β)τις υποδοχες συνδεσης των δυο αισθητηρων θερμοκρασιας περιβαλλοντος/κατοπτρου.


Η β' οψη της πλακετας.
Για να καταλαβετε τί εννοω οταν λεω χωροταξικη διευθετηση
Πολλες φορες μ'εχει απασχολησει το ευρος των επεξηγησεων που πρεπει να δινονται ως απαντηση σε καποια ερωτηση.
Τελικα κατεληξα στο συμπερασμα οτι πρεπει να απανταμε σαν να εχουμε απεναντι μας ενα ατομο της συνηθους νοημοσυνης με γνωσεις ελαφρα κατω του μεσου ορου.Ειναι μια καλη βαση απο την οποια μπορεις να κινηθεις ανετα τοσο προς τα επανω οσο και προς τα "κατω" χωρις ουτε να εκτεθεις ουτε να κανεις τον συνομιλητη σου να νοιωσει ασχημα.
Ο StarGuider πρεπει να ειναι θιασωτης της ως ανω προσεγγισης.
Το συνοδευτικο κειμενο βριθει ουσιαστικων πληροφοριων οι οποιες παρεχονται με τετοιο τροπο ωστε α)η διασυνδεση και χρηση του εξοπλισμου να γινεται παιχνιδακι, ενω β)σε καμμια περιπτωση δεν νοιωθεις οτι εχεις χασει επεισοδια!


Παρτε μια πρωτη γευση του φοβερου software που χρησιμοποιειται

Eπιλεγουμε τη θυρα που εχει ανατεθει στη συσκευη και παταμε connect.
Δεδομενα απο τις θερμοκρασιες περιβαλλοντος/κατοπτρου αρχιζουν να ρεουν προς τον υπολογιστη μας.Η διαφορα των δυο θερμοκρασιων απεικονιζεται ακριβως απο κατω (a)
Στην επιλογη cool method προτιμησα την ΟΤΑ>ΑΜΒ
δηλαδη τη ψυξη του κατοπτρου για οσο χρονικο διαστημα η θερμοκρασια του κατοπτρου ειναι μεγαλυτερη απο αυτη του περιβαλλοντος.




O ανεμιστηρας να λειτουργει ακομη και για πολυ μικρη διαφορα θερμοκρασιας;
Αν εχετε τετοια ανησυχια μηδενιστε το Delta T enable.
Προτιματε σταθερο ρυθμο περιστροφης ή μηπως μεταβλητο ; (αναλογο της διαφορας θερμοκρασιας)
Στην δευτερη περιπτωση επιλεγετε variable στο Fan rotation
To προγραμμα θα τα ρυθμισει μονο του...







Την ιδια στιγμη παρακολουθειτε τις στροφες του ανεμιστηρα.
Τη στιγμη αυτη περιστρεφεται στο maximum...
Eιστε λατρης του χειροκινητου;
Εμ τοτε τί το πηρατε το μηχανημα του διαολου;
Καλα-καλα, επιλεξτε manual speed, ρυθμιστε και τις στροφες και αντε γεια!


To συναφι μου (φροντιστες!) εχει επανειλημμενως κατηγορηθει οτι προσφερει μασημενη τροφη. Τα πήρα στο κρανίο
Ας μην δικαιωσω λοιπον τους απεξω απ'το χορο καλα κρατουν τα γλεντια επικριτες μας...
Υπαρχουν καποιες εξυπνες ρυθμισεις ακομη!
Ανακαλυψτε τες!!!



Ψύξη κατόπτρου-Α' η απλή μέθοδος


Ο σωλήνας είναι skywatcher200mm.
1)Λύνουμε τις τρείς μικρές βίδες που καλυπτουν το κάτοπτρο και αφαιρούμε το κάλυμμα
2)Απο κατάστημα με... χρώματα, προμηθευόμαστε ένα πλαστικό καπάκι ίδιας διαμέτρου.Το πιθανότερο είναι να ταιριάζει τέλεια!!!
3)Με το κολλητήρι(ή με τον κόφτη!) ανοίγουμε μία μεγάλη τρύπα για το ανεμιστηράκι(12volt απο Η/Υ! αν και εγω έβαλα ενα 220volt απο τις ιδιοκατασκευές μου στα ηλεκτρονικά!).Επισης ανοίγουμε 4 μικρές τρύπες για τις βίδες και μία για να βγαινει το καλώδιο τάσης).Προτείνω τα 12 volt για λόγους ασφάλειας.ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ 220VOLT ΑΝΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΞΟΙΚΕΙΩΜΕΝΟΙ!!!
4)Στερεώνουμε το καπάκι με... συνθετικο συνδετικό(STICKY TAC!!!)
To πλαστικό καπάκι σε συνδυασμό με το sticky tac δημιουργούν σχεδόν πλήρη μηχανική απόζευξη(δεν έχουμε κραδασμούς!!!)
------------------------------------------------------------------------------------
Δοκίμασα να φωτ/σω deep space με και χωρίς το ανεμιστηράκι.Καμμία διαφορά!!!
Σημείωση:τις καλύτερες βίδες έχουν πάντα τα ... συνεργεία δικύκλων!!!

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Ουκ επ'αρτω μονο ζησεται ανθρωπος


―Eίναι του Pήγα, δεν κοτώ... Γιά κύτταξ' εκεί πέρα
να ιδής· τί θρως που γίνεται, τί χλαλοή, πατέρα!

―Tί Pήγας, τί Pηγόπουλα! Eίν' ο καινούριος κύρης,
που πλάκωσε με ξένο βιό να γένη νοικοκύρης.
Παληόφραγκοι, που πέφτουνε σαν όρνια στα ψοφίμια,
εκείνοι πάντα κυνηγοί και πάντα εμείς αγρίμια.
Kαι συ τους τρέμεις, βούβαλε! Παιδί μες στη φωτιά σου,
που τρίβεις στουρναρόπετρα μ' αυτά τα δάχτυλά σου,
πώχεις τετράδιπλα νεφρά και ριζιμιό στα στήθια,
τους βλέπεις και σε σκιάζουνε! O δούλος, είν' αλήθεια,
λίπο ποτάζει μοναχά, ψυχή κ' αίμα δεν έχει.

[...]

Oλόρθος μένει ο γέροντας, θολός στο πάτημά του,
και καρτερεί το σίφουνα, που μούγκριζ' εμπροστά μου.
Kάτασπρο το κεφάλι του, πυκνό, μακρύ το γένι
στα λιοκαμμένα στήθια του αφράτο καταιβαίνει
σαν ανθισμένη αγράμπελη, που πέφτει από κοτρώνι·
του χρόνου τ' άσπλαχνο γενί και της σκλαβιάς οι πόνοι
το μέτωπό του αυλάκωσαν, του τώχαν κατακόψει.
O ήλιος του φθινόπωρου τού ρόδιζε την όψη
ετύλλωνε τη φλέβα του, του πύρωνε τα χείλη
σαν κάποιος να ξεφτύλιζε, ν' άναβε το καντήλι
της συντριμμένης του ζωής κ' έρριχνε στην καρδιά του
της νιότης όλον τον θυμό και τα παληά όνειρά του.
Ξένος ζυγός δεν έγυρε του Φωτεινού την πλάτη.
Γι' αυτόν, για τους συντρόφους του, τα Σταυρωτά κ' η Eλάτη
ήσαν λημέρια απάτητα κ' εκείθ' ερροβολούσαν
και κάθ' εχτρό, που φύτρωνε, την νύχτα επελεκούσαν.

Σύμβολο ειρήνης ευημερίας και πολιτισμού


Ενα διαχρονικό πολιτισμικό σύμβολο, ανά τους αιώνας εκφραστής της προσπάθειας του ανθρώπου για ειρήνη-ανάταση -ευημερία.Το μονοπάτι το οποίο διάβηκε, από την Οχοτσκική θάλασσα μέχρι την δροσερή Μεσόγειο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανθόσπαρτο.Εργα ειρήνης, έργα πολιτισμού, έργα που δικαιώνουν πλήρως το δικαίωμα για ιστορική παρουσία.
Πληθώρα επιστημόνων,λογοτεχνών, καλλιτεχνών συνετάχθησαν, ακολούθησαν, αναδείχθηκαν μέσα από το σύμβολο αυτό αλλά και το ανέδειξαν και οι ίδιοι.
Αμιγώς αστρονομικό σύμβολο -ημισέληνος και αστέρας της κυρίας ακολουθίας- χαρακτηρίζει την "άνω θρώσκω" διάθεση και τάση των οπαδών του.
Αυτή λοιπόν την κοσμοπολίτικη υπερεκατονταετή σφραγίδα
αφιερώνω σήμερα, ανήμερα 25 του Μάρτη, σε όλους τους απάτριδες/ανθέλληνες "Ελληνες"
που είχα την ατυχή ατυχία να γνωρίσω κατά τη διάρκεια της πορείας μου
στον χώρο της ερασιτεχνικής αστρονομίας.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Το παθιασμένο ταγκό των διπλών αστέρων


Ελκονται αμοιβαια και περιφερονται γυρω απο το κοινο κεντρο μαζας ή προκειται για μια ακομη πονηρια του ουρανου?
Με τους διπλους αστερες δεν μπορεις ποτε να εισαι σιγουρος.
Αλλοι εξ αυτων αποτελουν φυσικα ζευγη αλλοι παλι συμβαινει να βρισκονται σχεδον πανω στην ιδια οπτικη ακτινα καλλιεργωντας ετσι την ψευδαισθηση της συνυπαρξης.
Ο Aitken εδωσε τον εξης εμπειρικο τυπο για την διακριση οπτικων και φυσικων ζευγων:
logp=2.8-0.2*m
οπου
m=το οπτικο μεγεθος των αστερων του ζευγους
και
p=η οριακη αποσταση αυτων σε δευτερα λεπτα.
Η αναγνωριση των διπλων αστερων επιτυγχανεται με τρεις τροπους:
α)Οφθαλμοσκοπικα
Η μεταξυ τους (γωνιωδης) αποσταση ειναι αρκετα μεγαλη ωστε ο διαχωρισμος να επιτυγχανεται ειτε δια γυμνου οφθαλμου -με τη βοηθεια τηλεσκοπιου /κυαλιων- ειτε φωτογραφικα.
β)Φασματοσκοπικα
Το φασμα τους παρουσιαζει περιοδικη μετατοπιση λογω της κινησης τους γυρω απο το c.m. (κεντρο μαζας), φαινομενο που ειναι αισθητο σε πολυ στενα ζευγη οπου και συνηθως ορατο ειναι το φασμα μονο ενος εξ αυτων.
γ)Φωτομετρικα
Οταν η οπτικη ακτινα παρατηρησης βρισκεται σχεδον πανω στο επιπεδο της τροχιας που διαγραφουν οι αστερες τοτε εχουμε περιοδικες αποκρυψεις ή εκλειψεις αν προτιματε με αποτελεσμα να εχουμε μεταβλητη λαμψη.
Ο Riccioli το 1650 παρατηρησε τον πρωτο διπλο αστερα ,αν και σωστοτερο θα ηταν να λεγαμε οτι τοτε ελαβε χωρα η πρωτη ιστορικη αναφορα.
Προκειται για τον γνωστο μας Mizar και τον συνοδο του Alcor.Τελικα βεβαια με τη φασματοσκοπικη μεθοδο διαπιστωθηκε οτι και οι δυο αστερες ειναι διπλοι, ως εκ τουτου ο Mizar μας προεκυψε τετραπλος...
Γενικα γνωρισματα των διπλων αστερων
α)Οι περιοδοι των διπλων συστηματων κυμαινονται απο μερικες ωρες μεχρι πολλες χιλιαδες χρονια (καπου διαβασα για ενα... 10^7)
β)Διπλα συστηματα στον Γαλαξια εμφανιζονται παμπολλα, στην δε αμεση γειτονια μας το ποσοστο ειναι πολυ μεγαλο.
γ)Τα μικροπεριοδα συστηματα εχουν σχεδον κυκλικες τροχιες εν αντιθεσει με τα μακροπεριοδα.Ωστοσο εχουν παρατηρηθει και ζευγη με περιοδο λιγων ημερων και εκκεντροτητα 0.9.
Πληροφοριες για την εννοια της εκκεντροτητας θα βρειτε εδω
Λιγη προσοχη στην παρουσιαση του δευτερου νομου παρακαλω, καθως παρουσιαζονται τα βασικα σημεια του προβληματος των δυο σωματων...
δ)Ζευγη αστερων που εχουν διαχωρισθει φασματοσκοπικα και αποτελουν φυσικο συστημα συνοδευονται και απο στροβιλιζομενα ρευματα αεριων.
ε)Σε πολλα ζευγη και τα δυο μελη βρισκονται πανω στο διαγραμμα της κυριας ακολουθιας Η-R.Υπαρχουν ομως και ζευγη με τον εναν αστερα κυανο (αρκετα νεοτερο του αλλου) και τον αλλον ακομη και λευκο νανο...
Στην Αστρικη εξελιξη μπορειτε να βρειτε πληροφοριες για το διαγραμμα H-R.
στ)Σε περιπτωση πολλαπλων συστηματων (τραπεζιο του Μ42) οι αστερες οργανωνονται σε στενα ζευγη που αλληλοπεριστρεφονται .

Βασικα στοιχεια τροχιας ζευγους αστερων
α)ο μεγαλος ημιαξονας της τροχιας ή καλυτερα η μεση αποσταση των αστερων σε δευτερα λεπτα
β)η εκκεντροτητα
γ)η κλιση του επιπεδου της τροχιας ως προς την οπτικη ακτινα
δ)η γωνια θεσης της γραμμης των συνδεσμων (τομη του επιπεδου της τροχιας με το επιπεδο του ουρανου)
ε)η γωνια συνδεσμου και διευθυνσης του περιαστρου επι του επιπεδου της τροχιας (προσοχη: κατα τη φορα κινησης του συνοδου)
στ)χρονος διαβασης του συνοδου δια του περιαστρου της τροχιας
ζ)η περιοδος περιφορας
dblCalc Double Star Separation Calculator
Θα το βρειτε ΕΔΩ
Aρκετα ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ επισης...
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ευχαριστω τους καθηγητες μου κ.κ. Αυγολουπη και Σειραδακη που με τα πολυτιμα συγγραμματα τους εξακολουθουν να με διδασκουν και να μου δειχνουν τον δρομο.
Ελπιζω να μην τους εχω απογοητευσει...





Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Smells like teen spirit


Kαι κει
καπου στα τριαντα
παντρεμενοι ή στο περιπου
καπου αναμεσα στον λογαριασμο της ΔΕΗ
και στο "μουρλια το ... καθιστικουλι αγαπη μου"
σταθηκαμε αμηχανοι στο νεο ακουσμα
και θυμηθηκαμε
Και την κοπανησαμε απο την εκθεση επιπλων
"παρε οτι θες"
και ξαναπερπατησαμε ξυπολυτοι
και ξαναπαιξαμε μπουγελο στα συντριβανια
και ξανα σουζαραμε τα εργαλεια
και ξαναγελαγαμε μετα-μεταμεσονυχτια στις πλατειες
και μας ξαναφωναξανε "αλητες" και "κωλοπαιδα"
και πολυυυυυυυ γουσταραμε
και για ολα εφταιγε
αυτος ο ηχος απο το Σιατλ
και δεν ξερω και τί αλλο εφταιγε...
δηλαδης.
Φιλαρακια
φαγαμε καλη κατραπακια
απο τους Nirvana
κι αποχαιρετησαμε με το κεφαλι ψηλα
το teen spirit
που μας αποχαιρετουσε κι αυτο...

Εαρινή ισημερία στο Chichen Itza


Μια γιορτή που διαρκεί χιλιετηρίδες και θα γιορτάζεται όσο υπάρχουν ελπίδες.
Δεν εκφράζει τίποτε άλλο από την πίστη του ανθρώπου ότι η ζωή θα νικήσει τον θάνατο, το φώς θα νικήσει το σκοτάδι,η άνοιξη θα νικήσει τον χειμώνα, ο πάνω κόσμος θα νικήσει τον Αδη, τη θέση του σκληρου παγετού θα πάρει και πάλι η τρυφερή πρωινή πάχνη.
Διάλεξα κάτι από τους Μάγιας, ήταν μεγάλοι αστρονόμοι, ήταν ποιητές, ήταν καλλιτέχνες, ήταν δημιουργοί.Ηταν ευαίσθητοι, αφουγκράζονταν τη φύση, πιάνανε τους παλμούς της.
Ενας υπέροχος λαός που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την αγάπη για τη ζωή και τη διάθεση για χαμόγελο που χαρακτηρίζει όλη την Λατινική Αμερική.
--------------------------------------------------------------------
Συνειδητοποιήστε το φίλοι! Η Ανοιξη ήρθε!!!!!!!!!
Τινάξτε από πάνω σας την γκρίζα στάχτη του χειμώνα
τινάξτε τις συννεφιασμένες σκέψεις
ανοίξτε την πόρτα καθε πρωί
να μπει ο Ηλιος μέσα σας
γιορτάστε που είστε ζωντανοί!!!!!!!!!!



Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Απομονωτής λαμπάτος


Κάνε Θεούλη μου να πάψουν τα Cd να παίζουν τόσο άθλια...
Κάνε τα mp3 να πάψουν να τσιρίζουν.
Μονο τα Chesky με 1411 δειγματοληψία (ορίστε; πώς είπατε;) επιβιώνουν.
Απορώ πώς προχώρησε ένα προϊόν με τόσο ανηχοϊκό ξεκίνημα.
Το buffer-ακι πάντως υπόσχεται λαμπάτο ήχο
ή έστω επιτυχή προσομοίωση αυτού
με μόνο 66 ευρώ και δωρεάν αποστολή.
Χμμ...
Ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι που το σκέφτηκαν πάντως.
Το ξεκίνημα έγινε καμμία δεκαετία(;) πρίν, απο την Musical Fidelity.
Με το Χ-10d τάραξαν τα νερά της audiophile κοινότητας αποσπώντας κριτικές που κατ'εμέ
έφταναν τα όρια της υπερβολής, κάτι ωστόσο που δεν με εμπόδισε να εκταμιεύσω προμηθευόμενος ένα από δαύτα.
Συμπέρασμα; ευχαρίστως θα έπαιρνα δύο -τρία ακόμη!!!!!!!
Για το χειροποίητο ενεργό cross-over μου, ένα κουκλί που τιμάει την σχεδίαση Bessel!

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Ηχος και φως

Output tube : 2A3Bx4 ,12AU7x2, 12AX7x2
* Output power : 14W+14W (8 ohm)
* Lose true degree : <>

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Το περιστέρι και το γεράκι -Μέρος Α'


-It's tea time my dear ακουστηκε η γλυκεια φωνη της πολυαγαπημενης του συντροφισσας.
Λιγα πραγματα μπορουσαν να βγαλουν τον Καρολο απο την ηφαιστειωδη νιρβανα στην οποια ειχε βυθιστει τις τελευταιες δεκαετιες.
Κοιταξε για ακομη μια φορα το δημιουργημα του.Ο τιτλος ηταν το πρωτο που ειχε αποφασισει.
Εμενε ν'αποφασισει αν θα εριχνε αυτη την "βομβα σε σκεψεις" μεσα στον ιερο χωρο της επιστημονικης κοινοτητας.
Η καρδια της εκκλησιαστικης βιολογιας θα ματωνε ανεπανορθωτα, θα δεχοταν ενα χτυπημα απο το οποιο δεν θα συνερχοταν ποτέ.
Γυρισε τη ματια του προς την φθινοπωρινη φυση της αγγλικης επαρχιας.
Τα συννεφα κινιοντουσαν μαλλον ραθυμα προς τα βορεια, το γρασιδι ελαμπε φρεσκοποτισμενο,
μερικα ποδηλατα εμφανιστηκαν δειλα-δειλα στους αγροτικους δρομους.
Ολο το φως ειχε μια μαλλον γλυκεια πορτοκαλοκιτρινη αποχρωση.
-Charls!!! ξανακουστηκε η γνωστη φωνη.
Αφησε βιαστικα το χειρογραφο πανω στο τραπεζακι.
"Τοσες σκεψεις, τοσες διαπιστωσειςκαι ουτε μια μαθηματικη σχεση" μονολογησε.
Ηταν γεγονος.
Το χειρογραφο με τιτλο "Η καταγωγη των ειδων" δεν περιειχε ουτε μια μαθηματικη σχεση...
----------------------------------------------------------------------------------------

Mετα το 1900, οι βιολογοι ανακαλυψαν ξανα τους νομους του Mendel.
Ο ιδιος ο Δαρβινος δεν κατανοουσε απολυτως τους κανονες πανω στους οποιους στηριζεται η κληρονομικοτητα,
πιθανως μαλιστα να μην τους κατανοουσε διολου.Αλλωστε η θεωρια της εξελιξης εφαρμοζεται στις περιπτωσεις που οι απογονοι μοιαζουν με τους γονεις.
Η επιστημονικη κοινοτητα δεν αργησε να χωριστει σε δυο στρατοπεδα.Η μια ομαδα περιελαμβανε τους βιομετρες, στατιστικολογοι οι οποιοι πιστευαν στην εξελιξη μεσω φυσικης επιλογης διαρκως μεταβαλλομενων χαρακτηριστικων, οι αντιπαλοι των γονιδιων δηλαδη.Η αλλη ομαδα, η ομαδα των "πρακτικων" ανατροφεων ζωων και καλλιεργητων φυτων ησαν οι κατ'εξοχην υποστηρικτες του Μεντελισμου.
Ο Mendel, ο ασημαντος "παπας με τα μπιζελια" τους ειχε ηδη εισαγει στον θαυμαστο κοσμο της ευρειας εξελιξης λογω των διακριτων κληρονομικων παραγοντων.Η αλλιως των γονιδιων.
H αληθεια ως συνηθως βρεθηκε καπου στη μεση, να κοιτα με ελαφρα ειρωνικη διαθεση τα δυο στρατοπεδα να εξαπολυουν μυδρους αναμεταξυ τους, ενω φορες χρειαστηκε να σκυψει για να μην την πετυχει καμμια αδεσποτη.
Η ωρα των Fischer και Haldane ειχε ερθει.Με την αρωγη του αμερικανου βιολογου Sewall  Wright
καταφεραν να πεισουν τα δυο στρατοπεδα να συμβιβαστουν.Οι θεμελιωτες της γενετικης των πληθυσμων πετυχαν μεγαλη νικη...

----------------------------------------------------------------------------------------
Το αργο ρυθμικο κουκουβισμα του ρολογιου τον εβγαλε απο τον πνευματικο ληθαργο στον οποιο ειχε πεσει.
Το επιτοιχιο ρολοϊ ηταν αρκετα παλιο αλλα εδειχνε να τα καταφερνει ακομα.
Μερικες φορες βεβαια βρηκε τους μαθητες του να τον περιμενουν με μια ελαφρα ανησυχια ενω η εντροπια στην ταξη ηταν σαφως αυξημενη,
οχι ομως μη αναστρεψιμα κι αυτο φαινοταν μολις αρχιζε να μιλαει.
---
Αυτη τη φορα αρχισε λιγο διαφορετικα.
"Εχω ενα παλιο ρολοϊ, το οποιο δειχνει να τα παει περιφημα.
Ο κουκος που κατοικει εκει εδω και καναδυο δεκαετιες, δεν δειχνει να εχει χασει τη φορμα του.
Συνεπικουρουμενος απο εναν καλο βρεττανικο μηχανισμο, συνηθιζει να μου επισημαινει την αλλαγη της ωρας
διχως καμμια διαθεση να το αλλαξει αυτο, μιας και εχει λιγους φυσικους εχθρους και συγκεκριμμενα μονο δυο, τον χρονο και την κ.Εριετα την οικονομο μου.'
Στο σημειο αυτο,μερικα πνιχτα γελακια διεκοψαν τον γενναιοδωρο μονολογο του.
Με μια ηρεμη κινηση, καταλαγιασε τον θορυβο και συνεχισε.
'Ο ρυθμος εξελιξης των ζωντανων κουκων εξαρταται αραγε μονο απο τους κανονες της φυσικης επιλογης
και αν ναι, τοτε γιατι να μη δεχθουμε οτι το αποτελεσμα της επιλογης δυσκολα προβλεπεται
οταν ο δρομος που επιλεγεται ειναι αυτος που θα εξασφαλισει οχι το καλυτερο δυνατο μελλον αλλα την μικροτερη δυνατη ζημια;"
Η πρωτη ερωτηση δεν αργησε να πεσει στο τραπεζι.
Ο ινδος φοιτητης ηταν σαφης.
"Εννοειτε δηλαδη οτι κατα καποιον τροπο ενα φυτο μπορει να παιξει σκακι;Να προχωρησει μερικες κινησεις μπροστα;
Να προβλεψει την εξελιξη της παρτιδας;'
"Ετοιμος, ειναι να το γυρισει στα μαθηματικα " σκεφτηκε και μειδιασε.
"Ας του κανω την χαρη λοιπον!"
Στραφηκε προς το ακροατηριο του.
"Εχετε ακουσει για την εξελικτικη θεωρια παιγνιων;" ρωτησε.

----------------------------------------------------------------------------------------
Eδω καπου εχουμε το πρωτο λογικο σφαλμα.
Ο σεβαστος καθηγητης της μεταβικτωριανης εποχης δεν θα μπορουσε να εχει ακουσει για την θεωρια που ανεφερε.
Ο John Nash,ναι, αναφερομαι στον γνωστο John Nash, επινοησε το μοντελο που περιγραφει
πώς θα επρεπε να συμπεριφερονται λογικα ανθρωπινα οντα με αντικρουομενα συμφεροντα.
Εδω καπου ακουω το διαβολακι που ζει μεσα μου να μου λεει χαιρεκακα: "ελα, η ωρα του Kimura ηρθε!"
Ο συλλογισμος του Kimura μου θυμιζει λιγο την κβαντομηχανικη.Οσο περισσοτερο την μαθαινεις, τοσο περισσοτερο μπλεγμενος βρισκεσαι.
Να σας πω και γιατι...
Ιδου οτο σκεπτικο του Motoo Kimura:
"Eαν λαβει χωρα μια ουδετερη μεταλλαξη ενος γονιδιου, δηλαδη μια μη προσαρμοστικη μεταλλαξη, αυτο θα συμβει απο τυχη.
Εξισου απο τυχη, η πλειοψηφια των ουδετερων μεταλλαξεων θα εχει χαθει μετα απο μερικες γενιες.
Ωστοσο -σπανια μεν αλλα συμβαινει- μετα απο μερικες γενιες η μεταλλαξη σταθεροποιειται στον πληθυσμο,
δηλαδη το καθε γονιδιο του πληθυσμου ειναι απεθυειας απογονος του αρχικου μεταλλαγμενου.Ετσι προκυπτει μια εξελικτικη μεταβολη."
Ο Θεος παιζει ζαρια με το Συμπαν;
Ο Θεος παιζει ζαρια με τα γονιδια;
Ο Θεος ειναι χαρτοπαικτης τελικα;

----------------------------------------------------------------------------------------
Δυο μελη ενος πληθυσμου ανταγωνιζονται για αγαθο αξιας V.
Aυτο μπορει να ειναι μια περιοχη,τροφη, ενας συντροφος...
Καθε ατομο επιλεγει μια στρατηγικη, αυτη του περιστεριου ή αυτη του γερακιου.
Φυσικα μπορει να υποστει και σοβαρη βλαβη στην περιπτωση διεκδικησης.
Τοτε θα πληρωσει κοστος C.
Ηδη καποιοι εχουν καταλαβει οτι θα στραφω προς το μοντελο Vietnam στην εξελικτικη βιολογια.
Με τον ορο στρατηγικη, θα περιγραφουμε το κληροδοτουμενο-μεταβιβαζομενο μοντελο συμπεριφορας.
Παρακαλω πονταρετε τωρα που η βιολογικη ρουλετα γυριζει......

----------------------------------------------------------------------------------------
Ο χρονος ειναι αυστηρος αλλα δικαιος.Δεν υπαρχει αμαρτημα που να διεπραξα στα νιατα μου και να μην το εχω πληρωσει, ειτε ως Βασιλης ειτε ως ειδος.
Η ρουλετα σταματησε να γυριζει αλλα εγω μονο υποθεσεις μπορω να κανω για τη θεση της μπιλιας.
Η οραση του γερακιου που ειχα καποτε παραχωρησε τη θεση της στην ευρυγωνια και ανησυχη οραση ενος περιπλανωμενου στα συνορα των ηντα...
Υποθεσεις λοιπον:
1)Γερακι συναντα Περιστερι
Το γερακι παιρνει το αγαθο.
Εχει αποδοση V και μηδενικο κοστος.
Το περιστερι υποχωρει.Χανει το αγαθο, εχει αποδοση μηδεν αλλα και κοστος μηδεν.
Διατηρει ωστοσο ανεπαφη την υπαρξη του.
2)Γερακι συναντα Γερακι
Κανενα απο τα δυο δεν θα κανει πισω.
Το ενα θα εχει αποδοση V και πιθανο κοστος μηδεν, το αλλο αποδοση μηδεν και κοστος C.
Κατα μεσον ορο ομως τα γερακια ως υποπληθυσμος θα εχουν αποδοση 1/2(V-C).
3)Περιστερι συναντα Περιστερι.
Μοιραζονται το αγαθο- ακομη κι αν προκειται για συντροφο(*)- σιγουρα αν προκειται για τροφη ή ζωτικη περιοχη.
Αποδοση V/2 για το καθενα, κοστος μηδεν.
---
(*) Πιθανως να πρεπει να συνυπολογισω την πιθανοτητα ενα απο τα δυο περιστερια, ή και τα δυο να μετατραπουν σε γερακια μπροστα στο ενδεχομενο να χασουν τον/την συντροφο.
Αλλα τοτε οι υπολογισμοι μου θα γινουν πολυ δυσκολοι...

----------------------------------------------------------------------------------------
Ο πρωτος πινακας αποδοσεων ειναι ετοιμος.Ο συσχετισμος στρατηγικης - αντιπαλου καθισταται πλεον εμφανης.
Οταν ο αντιπαλος ειναι...Γερακι - Περιστερι
Αποδοση Γερακιου ..... 1/2(V-C) ..... V
Aποδοση Περιστεριου ..... 0 ..... ...... V/2
-------
Ενας ολοκληρος πληθυσμος συμμετεχει στο "παιχνιδι".
Ειναι αραγε τα περιστερια καταδικασμενα στον αφανισμο;
Οχι φυσικα.Οταν ενα γερακι συναντα ενα αλλο το μελλον δεν ειναι και τοσο ευοιωνο για ενα απ'αυτα.
Ωστοσο το σημειο που θα επιστησουμε την προσοχη μας δεν ειναι αυτη καθεαυτη η εκβαση καθε αναμετρησης
αλλα η τινι τροπω στατιστικη εξελιξη του παιχνιδιου με τον χρονο.
--------
"Εχεις το χαρισμα να σε ακουνε οταν μιλας.Αυτο φυσικα διπλασιαζει την ευθυνη σου γι αυτο που θα πεις!"
Τα λογια του δασκαλου του στριφογυρισαν για μερικα δευτερολεπτα μεσα στο μυαλο του, διακοπτωντας για μια στιγμη το παιχνιδι.
Η Sarliz O'hara,η φοιτητρια με το λαμπερο χαμογελο τον επανεφερε στη πραγματικοτητα ενω ταυτοχρονα βυθιζε τον μισο αρρενα πληθυσμο του ακροατηριου του σε ευχαριστους ρεμβασμους.Το προσεξε αυτο... "καποια στιγμη πρεπει να
ληφθει σοβαροτερα υποψιν το αγαθο για το οποιο θα μονομαχουν τα μελη των πληθυσμων" σκεφτηκε και μετα βιας σταματησε ενα δικο του γελιο.
Δεν κρατηθηκε ωστοσο να μη σχολιασει!
"Αντιλαμβανεστε φυσικα συναδελφε οτι υπαρχει πληθος δευτερευοντων και μη παραγοντων, οπως π.χ. οι ενδυματολογικες προτιμησεις, που επηρεαζουν τη συμπεριφορα των μελων του πληθυσμου;".
Το ακροατηριο ξεσπασε σε γελια ενω την ιδια στιγμη η Sarliz προσπαθησε απεγνωσμενα να συμμαζεψει τα ασυμμαζευτα...
----------------------------------------------------------------------------------------
Υπαρχουν καποια σημεια στα οποια θα πρεπει να συμφωνησουμε, ωστε να καταληξουμε σε καποιο σχετικα προβλεψιμης συστασης/συμπεριφορας πληθυσμιακο μοντελο.
α)Καθε ατομο αντιπαρατιθεται με καποιο αλλο τουλαχιστον μια φορα.Αρα για πληθικο αριθμο Ν, εχουμε απο Ν-1 εως Ν(Ν-1)/2 αντιπαραθεσεις.
Δεν προχωρω στην ευρεση μεσης τιμης αντιπαραθεσεων,δεν μ'ενδιαφερει, εχουμε αλλωστε ενα σωρο λατρεις των Μαθηματικων να το πραξουν αν επιθυμουν.
β)Καθε ατομο παραγει εναν αριθμο απογονων, ο οποιος εξαρταται απο την αποδοση που εχει στην αντιπαραθεση.
Οπως καταλαβαινετε, τα μεγεθη V και C ως μεταβολη στον αναμενομενο αριθμο απογονων.
Ο αρνητικος αριθμος απογονων αποφευγεται ευκολα οπως θα δουμε τη βοηθεια αθροιστικης σταθερας.
γ)Κατα την αναπαραγωγη, τα Περιστερια γεννουν Περιστερια και τα Γερακια γεννουν Γερακια.
Απαιτει αυτη η σκεψη ασεξουαλικη αναπαραγωγη;
Πιθανως, αλλα μην τρομαζετε, η ομοιοτητα γονεα - απογονου εχει επαληθευτει πια και στους σεξουαλικα αναπαραγομενους πληθυσμους.
------
Προχωρησε, λιγα βηματα και καθισε στη μεση περιπου της δευτερης σειρας εδρανων.
Οι φοιτητες του συγκεντρωθηκαν γυρω του διχως να μιλουν , εχοντας τεντωσει τ'αυτια τους.
Μετα απο συστηματικη καλλιεργεια, ειχαν μαθει πια κατι βασικο.
"Υπαρχουν στιγμες που σκεφτομαστε και στιγμες που γελαμε".
Δεν υπηρχε καποιος εξαναγκασμος στη συμπεριφορα τους αυτη, απλα αποδειχτηκε γι ακομη μια φορα
ακομη και σ'ενα μικρο δειγμα πληθυσμου οτι τα επικτητα χαρακτηριστικα ειναι εξισου αξιοπροσεκτα ισχυρα...
------
H αριθμητικη προσεγγιση ειναι απαραιτητη και οχι για να καταστησει πιο ευπεπτη/προσληψιμη την παρουσιαση.
Υποθετουμε λοιπον οτι V=10 και C=4.
----------------------------------------------------------------------------------------
Στην περιπτωση αυτη η στρατηγικη του γερακιου υπερτερει σε ολα τα σημεια.
Τα γερακια εχουν πολυ περισσοτερους απογονους, τελικα ο πληθυσμος θ'αποτελειται μονο απο γερακια.
Κατι που φυσικα θ'αλλαξει αυτοματα και την τιμη του κοστους C.
Καθοσον σε πολλες περιπτωσεις, "χανω τη μαχη" θα σημαινει και "χανω τη ζωη μου"...
Κατι τετοιο μπορει να συμβει ομως και στη περιπτωση οπου ενω υπαρχουν και περιστερια στον πληθυσμο
οι αντιπαραθεσεις αναμεσα στα γερακια υπερτερουν αριθμητικα.
Αντιστρεφω λοιπον τις τιμολογησεις και προτεινω: V=4 και C=10.
O πινακας αποδοσεων γινεται:
Aν ο αντιπαλος ειναι .....Γερακι.....Περιστερι
Αποδοση Γερακιου.........-3................4
Αποδοση περιστεριου......0................2
-------------------------
Οι αντιπαλοι καλουνται πλεον να επιδειξουν ... διχασμο της προσωπικοτητας!
Η παγια και σταθερη στρατηγικη δεν συμφερει πλεον.
Αντιμετωπιζουμε ενα πληθυσμο τα μελη του οποιου θα ειναι εξαιρετικοι παικτες του ποκερ.
Αλλοτε θα μπλοφαρουν και αλλοτε οχι.
Με τί αναλογια ομως θα παιζονται οι στρατηγικες περιστερι-γερακι;


----------------------------------------------------------------------------------------
Δυο νεες εννοιες εισαγονται αναποφευκτα:
H εννοια του αντικειμενικου σκοπου(ΑΣ) και η εννοια της εξελικτικα σταθερης στρατηγικης(ΕΣΣ).
Ο ΑΣ οσο κι αν αυτο φαινεται παραξενο ουτε σαφως ξεκαθαρισμενος ειναι, ουτε κοινος σε ολα τα μελη του πληθυσμου.
Οσο κι αν η προσεγγιση εχει στατιστικο χαρακτηρα, ειμαι υποχρεωμενος να δεχθω
την ιδιαιτεροτητα που μπορει να παρουσιαστει σε πολλα απο τα μελη.
Αλλα θα ειναι γεννημενα Γερακια, αλλα θα ειναι γεννημενα περιστερια.
Τα υπολοιπα, για το "καλο" του πληθυσμου, οφειλουν να ειναι εντιμοι μαχητες.
Οι εντιμοι μαχητες συμπεριφερονται ως γερακια αν συναντησουν γερακι και ως περιστερια αν συναντησουν περιστερι.
Δεν μπορω να συμπεριλαβω στους υπολογισμους μου, μια μικρη καθυστερηση που θα εμφανισει ο μαχητης στην αντιδραση του, πιθανως καθοριστικη για την εκβαση της αναμετρησης: O μαχητης αντιδρα ως γερακι μονο εφοσον δεχθει επιθεση!
---
Καπου εδω αρχιζει και να ξεκαθαριζει η εννοια του ΑΣ.
Προσωπικη μακροβιοτητα με διαρκη αυξηση της αποδοσης!
---
Ο πινακας αποδοσεων γινεται τωρα:
O αντιπαλος ειναι ...Γερακι...Περιστερι...Μαχητης
Αποδοση Γερακιου......-3...........4................-3
Αποδοση Περιστεριου...0...........2.................2
Αποδοση Μαχητη.......-3...........2.................2
----------------------------------------------------------------------------------------
Οριστε λοιπον!
Ενα βημα ακομη μπροστα:
O μαχητης εμφανιζεται ως γερακι αν προκληθει
και κινδυνευει η απωλεια ενος αγαθου (που ηδη κατεχει)
ενω δρα ως περιστερι αν ειναι απλα διεκδικητης.
Η στρατηγικη που ακολουθει ο μαχητης τωρα ειναι η καλυτερη δυνατη ΕΣΣ!!!
Ιδου ο πινακας αποδοσεων:
Αν ο αντιπαλος ειναι.....Γερακι.....Περιστερι.....Μαχητης
Αποδοση Γερακιου............-3.............4.................0.5
Αποπδοση Περιστεριου.......0.............2.................1
Αποδοση Μαχητη............-1.5...........3..................2
----------------------------------------------
Η συμπεριφορα του περιστεριου σε πολλα σημεια προσεγγιζει την εννοια της παθητικης αντιστασης.Ειναι γεγονος οτι ο ΑΣ σε καποιες περιπτωσεις επιτυγχανεται πιο ευκολα/αναιμακτα, αλλα στη Φυση η τακτικη της ενεργου αντιπαραθεσης ειναι πιοτερο διαδεδομενη.
-
---------------------------------------------

Και προχωραμε τωρα στον "πολεμο φθορας"!!!
Αραγε θα εξαφανιστουν και οι δυο υποπληθυσμοι;;;


----------------------------------------------------------------------------------------
Οι αρχικοι πληθυσμοι ειναι μονο περιστερια ή γερακια.
Μερος αυτων εμφανιζεται συν τω χρονω ως μαχητης της Α' ή Β' κατηγοριας.
Το προβλημα που δεν μπορεσα ακομη να επιλυσω ειναι το ποσοστο ή αν προτιματε η πιθανοτητα να εμφανιστει ως μαχητης Α' ή Β' ωστε να εχει περιπου ισες αποδοσεις σε καθε αντιπαραθεση.
Eνα "ζωο" παντως θα πολεμησει περισσοτερο σκληρα για να διατηρησει στην κατοχη του μια περιοχη την οποια ηδη νεμεται, παρα για να κατακτησει μια περιοχη που μολις ανακαλυψε.
Για να αυξησω λιγο το ενδιαφερον σας θα μου επιτρεψετε να σημειωσω οτι η θεωρια παιγνιων του Nash, ή αν προτιματε η προσεγγιση της εξελικτικης βιολογιας διαμεσου της θεωριας παιγνιων, την οποια πρωτος επεχειρησε ο John Maynard Smith - σπουδη στην εργασια του οποιου αποτελει και η παρουσα παρουσιαση- εχει ευρυτατο πεδιο εφαρμογων...
Και για να το πω και εξω απο τα δοντια:
Συνειδητοποιειτε οτι ουτε λιγο ουτε πολυ παρακολουθειτε την καταστρωση της ΕΣΣ
που πρεπει να χαραξει το ειδος μας στη περιπτωση που βρεθει αντιμετωπο με αλλον νοημονα πολιτισμο;;;
----------------------------------------------------------------------------------------
Πολεμος φθορας
Τα δυο ειδη ανταγωνιζονται για αγαθο με αποδοση V.
Oι δυο υποπληθυσμοι περιλαμβανουν στις ταξεις τους περιστερια, γερακια και μαχητες των δυο κατηγοριων.
Με περιπου ισοδυναμα χαρακτηριστικα αδυνατουν να δωσουν οριστικο τελος στην αντιπαρταθεση.Ειναι γεγονος επισης οτι η εσαει αντιπαραθεση αφενος δεν συμβαινει στη Φυση, αφετερου δεν συμφερει κανεναν απο τους δυο.
Υπαρχει το κοστος C, το οποιο αυξανεται με τον χρονο, το θεωρω δε ιδιο και για τους δυο αντιπαλους (καντε αυτη την υπερβαση, ειδαλλως η μαθηματικη προσεγγιση θα δυσκολεψει αφανταστα...)
Εστω οτι η αντιπαραθεση διαρκει χρονο t, το κοστος τοτε παιρνει την τιμη kt.
Oι αντοχες των δυο αντιπαλων ειναι ομως διαφορετικες!
Αρα, ο ενας επιλεγει χρονο t1 ενω ο ετερος επιλεγει χρονο t2.
Εστω τωρα οτι t1>t2.
O πρωτος "παικτης" ειναι διατεθιμενος να πληρωσει κοστος εως kt1.
Πληρωνει kt2 που ειναι μικροτερο του kt1, κερδιζει το αγαθο και εχει συνολικη αποδοση V-kt2.
Ο δευτερος παικτης πληρωνει kt2, χανει τη μαχη και εχει αποδοση -kt2


----------------------------------------------------------------------------------------
Και καπου εδω μπαινει στο παιχνιδι η ραδιενεργη διασπαση ή αν προτιματε η τεχνικη προσεγγισης του πλατους φθινουσων ταλαντωσεων...
-----------------
Πώς θα συμπεριφερθουν οι υποπληθυσμοι;;;
Πρεπει να λαβουμε υπ'οψιν την πιθανοτητα να παραιτηθει καποιο μελος τους, ή ακομη καλυτερα την κατανομη της πιθανοτητας συν τω χρονω.
Δεν μας ενδιαφερουν τοσο τα ατομα που "χανονται" οσο αυτα που απομενουν...
----------------
Η Sarliz κοιταξε ενοχλημενα γυρω της.Συνηθισμενη οπως ηταν να περιβαλλεται απο γερακια, αποφασισμενα να πολεμησουν μεχρις εσχατων για την κατακτηση της, δεν ενοιωθε καθολου μα καθολου προετοιμασμενη να δει τους δικδικητες να βγαζουν κομπιουτερακια και να υπολογιζουν τον χρονο που χανουν στην προσπαθεια να αποκτησουν το "αγαθο".
"Ισως, δεν πρεπει να ειμαι κι εγω τοσο ψηλομυτα"σκεφτηκε.
Αυτο ηταν.
Η Sarliz... εξελιχθηκε!!!
----------------------------------------------------------------------------------------
Η παραδοχη οτι πρεπει οπωσδηποτε το "παιχνιδι" να εχει ΕΣΣ δεν υφισταται.
Για την ακριβεια δεν υφισταται η αναγκη να εχει το παιχνιδι EΣΣ.
Σας παραξενευει αυτο;
Ετοιμαζεστε να αντιπαραθεσετε το επιχειρημα "μα καλα, προς τα καπου δεν πρεπει να βαδιζει ο πληθυσμος;"
Δεν το γνωριζω αυτο.
Αυτο που γνωριζω ειναι οτι η υπαρξη δυο εντελως αμιγων ΕΣΣ καταργει ουσιαστικα την εννοια της ΕΣΣ παιχνιδιου!!!
Αν δεν καταφερα ακομη να σας μπλεξω, τοτε μαλλον εχασα το χαρισμα...
να ειμαι τη μια φορα οαση και την αλλη φορα (κ)ο(λ)αση...

----------------------------------------------------------------------------------------
Υπαρχει παιγνιδι το οποιο στερειται ΕΣΣ(εκ πρωτης οψεως σιγουρα!)
αλλα αυτο δεν το εμποδιζει να ειναι τοσο διαχρονικο οσο και πασιγνωστο;
Ναι!
Ας προσπαθησουμε να προσεγγισουμε το γνωστο παιδικο παιγνιδι
ΠΕΤΡΑ-ΨΑΛΙΔΙ-ΧΑΡΤΙ
Το προβλημα το οποιο εμφανιζεται εδω οφειλεται στη μεταβολη των επιθετικων/αμυντικων χαρακτηριστικων των μελων του πληθυσμου,
αναλογα με τον αντιπαλο που καλουνται να αντιμετωπισουν.
Ενας βιολογος θα προσθετε οτι αν ενας υποπληθυσμος υιοθετει επι μακρον
την τεχνικη της πετρας(π.χ.) τοτε οι απογονοι του θα παιζουν "πετρα".
Τουθοπερ, θα εχει χαραχθει εξελικτικη πορεια για εστω και μερος του πληθυσμου.
Προτιμω να το αφησω ασχολιαστο αυτο, αν το σχολιασω επιστρεφω στην υπαρξη/αναγκη υπαρξης ΕΣΣ.
Επιτρεψτε μου τωρα να σας υπενθυμισω τις βασικες παραδοχες του παιγνιδιου.
α)Η πετρα νικα το ψαλιδι.
β)Το ψαλιδι νικα το χαρτι.
γ) Το χαρτι νικα την πετρα!(μπορει να την τυλιξει...)
Βαθμολογιες
2 βαθμοι στην περιπτωση νικης.
0 βαθμοι στη περιπτωση ηττας
Και στην περιπτωση ισοπαλιας;
Κανονικα θα επρεπε να μοιρασω τους βαθμους της νικης.
Δεν θα το κανω ομως.
Θα προτιμησω το 1+ε...!
Οπου και το ε παιρνει θετικες τιμες οταν υπολογιζεται σαν bonus της μορφης "μπραβο σας που δεν τσακωθηκατε" ή αν προτιματε "γεννοβολειστε ελευθερα" αλλα και αρνητικες τιμες αν συνυπολογισθει τυχον κοστος αναμετρησης.

-------------
Η Sharbat Gula φωτογραφήθηκε όταν ήταν 12 ετών από το φωτογράφο Steve McCurry, τον Ιούνιο του 1984. Ήταν στο στρατόπεδο προσφύγων Nasir Bagh του Πακιστάν κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στη σοβιετική εισβολή. Η φωτογραφία της δημοσιεύθηκε στο εξώφυλλο του National Geographic τον Ιούνιο του 1985 και, λόγω του εκφραστικού προσώπου των πράσινων ματιών της, το εξώφυλλο έγινε ένα από τα διασημότερα του περιοδικού.
-------------
Δεν μπορεσα να αντισταθω στον πειρασμο της ωριμοτητας που αναδυει το παιδικο της κοιταγμα.Αν ποτέ μπορουσαμε να ξανασκεφτουμε σαν παιδια, μακρυα απο "πεπατημενες οδους" και "προτυπα" ο κοσμος μας θα ηταν πολυ διαφορετικος.

----------------------------------------------------------------------------------------
Καταφθανει ο πρωτος πινακας αποδοσεων:
Aν ο αντιπαλος ειναι.....Πετρα.....Ψαλιδι.....Χαρτι
Αποδοση Πετρας.............1+ε..........2............0
Αποδοση Ψαλιδιου.............0...........1+ε.........2
Αποδοση Χαρτιου..............2............0...........1+ε

----------------------------------------------------------------------------------------
Η συμπεριφορα ενος πληθυσμου μπορει να παρασταθει ως τροχια ή συνολο τροχιων στον χωρο καταστασεων.Η εγγενης δυσκολια παραστασης σε τρισορθογωνιο συστημα, ξεπερνιεται με τη βοηθεια τριγωνου, τις κορυφες του οποιου καταλαμβανουν οι τρεις στρατηγικες:
H πετρα, το ψαλιδι και το χαρτι.
Ισχυει δε π+ψ+χ=1
Η αποσταση του σημειου το οποιο παριστανει την επιλογη μιας ή περισσοτερων στρατηγικων απο μια πλευρα εκφραζει τη συχνοτητα χρησιμοποιησης της στρατηγικης της απεναντι κορυφης.
Στο σχημα που ακολουθει καθισταται εμφανες οτι η στρατηγικη χαρτι σπανιως προτιμαται, ενω η στρατηγικη ψαλιδι εχει την τιμητικη της.
----------------------------------------------------------------------------------------

Αν συμβαινει αυτο στη φυση;
Ναι, συμβαινει.Στο Nature υπαρχει παρουσιαση με τιτλο:"Οι σαυρες παιζουν Πετρα-Ψαλιδι-Χαρτι".
Δεν μπορεσα να την εντοπισω.
Αν το καταφερει καποιος φιλος θα του χρωστω χαρη!!!

----------------------------------------------------------------------------------------
Στη περιπτωση που δεχθουμε αρνητικο ε τοτε η τροχια περιγραφης στρατηγικων αποτελει σπειρα, η οποια "συγκλινει " προς το κεντρο του τριγωνου.(σχ.1)
Αν τωρα δεχθουμε ε=0 τοτε προκυπτει πεντακαθαρα αδιαφορη ισορροπια,
οι παικτες επιλεγουν στρατηγικη στην οποια η ΕΣΣ απουσιαζει παντελως!(σχ.2)
----------------------------------------------------------------------------------------
Το περιστέρι και το γεράκι- Μέρος Β'

Δεν υπήρξε ποτέ (μέρος β')
Κι εγώ δεν πρόλαβα να παρουσιάσω το Viet-nam model...
----------------------------------------------------------------------------------------
Η "θεωρια των παιγνιων" μπορει να εφαρμοστει με αρκετη επιτυχια στην περιπτωση διερευνησης της προσαρμοστικοτητας ενος ατομου, δηλαδη στην μακροχρονη αντιδραση του στις προθεσεις και κινησεις αλλων μελων.
Στην περιπτωση του ανθρωπινου ειδους ομως, τα πραγματα δυσκολευουν γιατι δεν υπαρχει ξεκαθαρο μοντελο το οποιο να περιγραφει την λεγομενη "ειλικρινεια προθεσεων".Αν ενα μηνυμα της μορφης "θα επιτεθω" χρησιμοποιηθει μερικες φορες και κατοπιν δεν επαληθευτει ως ενεργεια, τοτε χανει πληρως τη σημασια του.
Ο καλυτερος δυνατος τροπος να περιγραφει η κατασταση/πιθανοτητα αυτη ειναι η "θεωρια ασυμμετρικων παιγνιων" η οποια ομως δεν ειναι επι του παροντος.
---------------------
Ο βασικος ρολος του μοντελου ειναι να προβαινει σε ελεγξιμες προβλεψεις.
Ακριβεις ποσοτικα προβλεψεις ειναι δυσκολο να γινουν, ωστοσο ποιοτικα συμπερασματα ειναι δυνατον να εξαχθουν.
---------------------
---------------------
---------------------
Προσπαθεια σπουδης πανω στο εργο ενος μεγαλου βιολογου.
Του John Maynard Smith.


John Maynard Smith, evolutionary biologist, latterly Emeritus Professor of Biology at the University of Sussex; born 6 January 1920, died 19 April 2004.